USA:n ykköshävittäjän väitetään olevan kykenemätön ilmataisteluun

Viidennen sukupolven F-35 -hävittäjä on törmännyt jälleen uusiin ongelmiin.

Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian yhdessä suunnittelema erittäin kallis viidennen sukupolven F-35 -hävittäjälentokone ei kykene kääntymään tai nousemaan tarpeeksi nopeasti osuakseen viholliskoneeseen tai väistääkseen vihollisen tulitusta ilmataistelussa. Näin kertoo F-35 -hävittäjän koelentäjä raportissaan.

Asiasta kertoo sotakirjeenvaihtajana toimivan amerikkalaisen David Axen ylläpitämä War is Boring -blogisivusto, joka on saanut käsiinsä nimettömänä pysyttelevän koelentäjän tekemän muistion.

Koelentäjän muistio on uusin todiste F-35 -koneen kehitystyöhön liittyvistä perustavanlaatuisista ongelmista. Hankkeen budjetti on kasvanut paljon ennakoitua suuremmaksi, sen aikataulu on viivästynyt ja kehitystyössä on ilmennyt lukuisia ongelmia, kuten suurten nopeuksien ennustettua suurempi värinä, huonosti toimiva kypäränäyttö sekä ohjaamoa ja avioniikkaa suojaavan varavoimajärjestelmän epävarmuus.

Lisäksi koneen rungosta on löydetty halkeamia ja ennenaikaista väsymistä. Ongelmien ratkaisua ei ole pidetty ylivoimaisena, mutta ne nostavat kehitystyön kustannuksia ja samalla koneen kokonaishintaa.

F-35 -hävittäjä lensi Yhdysvaltain ilmavoimien viime tammikuussa järjestämässä ilmaharjoituksessa F-16D -hävittäjän kanssa. F-35 -koneen on tarkoitus korvata juuri kyseessä olevat F-16 -mallit.

Harjoituksessa testattiin hävittäjän kykyjä lähietäisyydellä tapahtuvassa ilmataistelussa. Pilotti ohjasi F-35 -konetta kovassa nopeudessa yrittäen ”ampua alas” F-16 -koneen, jonka pilotti puolestaan yritti parhaansa mukaan väistellä hyökkäyksiä ja saada osumia vastustajaansa.

F-35 -hävittäjään ei asennettu aseistusta harjoitusta varten. F-16 -hävittäjään sen sijaan kiinnitettiin irrotettavat polttoainetankit siipien alle, mikä muutti koneen aerodynamiikan epäedulliseksi. Siitä huolimatta F-35 osoittautui liian hitaaksi, eikä se kyennyt päihittämään luotettavalla tavalla F-16:sta.

Koelentäjän mukaan F-35 oli jokaisessa yhteenotossa F-16 -koneen kanssa selvästi epäedullisemmassa asemassa.

Lockheed Martin F-35 Lightning II on Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian yhdessä suunnittelema viidennen sukupolven hävittäjälentokone, joka tuli palveluskäyttöön 2010-luvulla.

Kevyeksi ja edulliseksi hävittäjäksi suunniteltu F-35 on lisäksi tarkoitettu sekä rynnäkköhävittäjäksi lähi-ilmatukeen että taktisiin pommituksiin.

Konetta markkinoidaan korvaamaan Euroopan maiden F-16 -koneet ja vanhemmat hävittäjät, kuten esimerkiksi F-4 -hävittäjät ja Tornadot.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt