Torjuntaohjusta lasketaan siiloon Fort Greelyn ohjuslaitoksessa Alaskassa. Kuva: U.S. Army

USA vahvistaa Alaskan ohjuspuolustusta

Pohjois-Korean mahdollinen ohjusisku herättää huolta Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on julkaisemassa lähipäivinä uuden dokumentin, jossa käsitellään maan ohjuspuolustusta ja sen kehittämistä.

Ennakkotietojen mukaan Pentagon suunnittelee torjuntaohjusten määrän nopeaa lisäämistä, Asia Times kertoo.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin uusimpien ballististen ohjusten on arvioitu yltävän Manner-Yhdysvaltoihin asti, vaikka ohjusten osumatarkkuus ja toimintakyky on edelleen kyseenalaista.

Tällä hetkellä Alaskassa sijaitsevat ohjustukikohdat ovat Yhdysvaltain ensisijainen suoja Pohjois-Korean iskua vastaan. Esimerkiksi Fort Greelyn siiloissa on 18 torjuntaohjusta täydessä valmiudessa.

Kaliforniassa ja Alaskassa on yhteensä noin 40–50 ohjusta, jotka voivat tarvittaessa torjua mannertenvälisiä ohjuksia. Pentagon haluaisi lisätä määrää ainakin kahdellakymmenellä.

Jos kongressi myöntää tarvittavat määrärahat, voisi Alaskassa olla jatkossa jopa sata torjuntaohjusta.

Uuden raportin sävyn ennakoidaan olevan paljon tiukempi Irania, Pohjois-Koreaa ja Kiinaa kohtaan. Edellinen julkaisu tehtiin presidentti Barack Obaman ensimmäisellä virkakaudella vuonna 2010, jolloin kansainvälinen tilanne oli rauhallisempi.

Yhdysvallat aikoo jatkaa myös vaikeuksiin joutunutta SM-3 Block IIA -torjuntajärjestelmän kehittämistä. Ohjukset koelaukaisut ovat epäonnistuneet viime kevään jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt