Verkkouutiset

Edward Snowden on ollut ja on tekemisissä Venäjän tiedustelun kanssa: amerikkalaisraportti

Tietovuotaja on raportin mukaan ollut jo pitkään yhteydessä Venäjän tiedusteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden viraston vakoilu- ja tiedonkeräysohjelmien paljastamisesta maailmanmaineeseen noussut tietovuotaja Edward Snowden pitää yhteyttä Venäjän tiedustelupalveluihin, Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan tutkinnassa todetaan.

Valiokunta arvioi Snowdenia ja hänen vuotojaan laajassa raportissa. Sen pääkohdat löytyvät tästä.

Raportissa todetaan, että tietovuotaja on pitänyt yhteyttä Venäjän tiedustelupalveluihin siitä lähtien, kun hän pakeni vuotosivusto Wikileaksin avustuksella Moskovaan vuonna 2013.

”Snowden on ollut ja on tekemisissä Venäjän tiedustelun kanssa”, raportissa sanotaan.

Snowdenin Venäjä-kytköksillä on spekuloitu aiemminkin. Monet ovat ihmetelleet miehen pakoa juuri Moskovaan. Lisäksi on perusteltua olettaa, ettei Venäjän tiedustelu jättäisi Snowdenin anastamien kaltaisia tietoja omaavaa henkilöä rauhaan.

Asiasta saatiin myös kesällä harvinaislaatuinen venäläiskommentti.

– Puhutaan suoraan. Snowden antoi tiedustelutietoa. Näin turvallisuuspalvelut toimivat. Jos tieto on mahdollista saada, ne myös hankkivat sen, Frants Klintsevitsh sanoi NPR:n haastattelussa heinäkuussa.

Klintsevitsh on entinen Venäjän asevoimien eversti, pitkäaikainen maan parlamentin ylähuoneen jäsen ja toimii sen vaikutusvaltaisen turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Myös Venäjän tiedustelun asiantuntija ja entinen New Yorkin maineikkaan NYU-yliopiston professori Mark Galeotti on sanonut Snowdenin muuttuneen venäläistiedustelun lähteeksi heti astuttuaan Venäjän kamaralle.

Riitaantui esimiesten kanssa

Tuoreen amerikkalaisraportin mukaan valtaosa materiaalista, jonka Snowden vei, ei liittynyt ”yksityisyyttä tai kansalaisoikeuksia” koskeviin tiedusteluohjelmiin vaan ”armeijan, puolustuksen ja tiedustelun” ohjelmiin, jotka ovat arvokkaita Yhdysvaltojen vastustajille.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean raportissa Snowdenia ryöpytetään liioittelusta ja valheista. Hänen kerrotaan myös muun muassa riitaantuneen esimiestensä kanssa.

Todisteena mainitaan esimerkiksi sähköpostiketjuja, joissa suivaantunut Snowden valitti CIA:n johdolle siitä, etteivät hänen esimiehensä hyväksyneet häntä korkeampaan virkaan, jota hän oli hakenut. Riitoja esimiesten kanssa oli raportin mukaan useita.

Raportissa kuvataan myös erikoinen tapaus vuodelta 2012. Snowdenin kerrotaan hankkineen etukäteen NSA:n tietoverkoista korkeampaan virkaan hakiessa teetettävän kokeen kysymysten vastaukset. Hän läpäisi testin niiden avulla ja pääsi eteenpäin urallaan.

Edward Snowden on aiemmin kertonut päätyneensä lataamaan valtavat määrät tietoja NSA:lta sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja James Clapperia kuultiin kongressissa NSA:n massatiedusteluohjelmista. Kuuleminen suoritettiin maaliskuussa 2013. Clapper käytännössä kiisti ohjelmien olemassaolon. Häntä on arvosteltu sen jälkeen kongressille valehtelusta.

Tutkinta osoittaa, että Snowden oli kuitenkin todellisuudessa aloittanut materiaalin anastamisen jo peräti kahdeksan kuukautta aikaisemmin, heinäkuussa 2012. Riidat esimiesten kanssa alkoivat joitakin viikkoja tätä aiemmin.

Edustajainhuoneen raportin mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriö on havainnut Snowdenin ottamasta datasta kesäkuuhun 2016 mennessä 13 ”korkean riskin asiaa”. Niistä kahdeksan liittyy puolustusministeriön alaisiin ”kykyihin”. Niiden luonne on salattu raportin julkisesta osasta.

”Mikäli Venäjän tai Kiinan hallitus pääsee käsiksi tähän tietoon, ovat amerikkalaiset joukot enemmän uhattuna missä tahansa tulevassa konfliktissa”, raportissa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)