Itämeren taivaalla hullu kuukausi: Naton ja Venäjän koneet jatkuvasti lähikontaktissa

Lentotoiminnan uskotaan vain kiihtyvän Itämerellä ja sen lähiympäristössä.

  • Suomalainen Hornet-hävittäjä ja venäläisiä Su-24 -rynnäkkökoneita.

    ()

Venäjän ja Naton sotilaskoneiden välinen kissa-hiiri -leikki on kiihtynyt. Kesäkuussa tunnistuslentoja sekä erikoisia ja vaarallisiakin tilanteita on nähty poikkeuksellisen runsaasti.

Esimerkiksi tällä viikolla venäläinen hävittäjäkone lensi vain puolentoista metrin päästä Yhdysvaltojen ilmavoimien RC-135 -tiedustelukoneesta Itämeren yllä. Koneet olivat kansainvälisessä ilmatilassa.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan venäläiskoneen lento oli epämääräistä ja vaarallista.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan ruotsalainen tiedustelukone joutui vastaavaan kohtaamiseen venäläishävittäjän kanssa maanantaina.

The Drive on kerännyt tähän juttuunsa muitakin kesäkuun tapahtumia.

Eräs mielenkiintoinen tapaus liittyy Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigua kuljettaneen koneen tunnistuslentoon.

Aseistettu hollantilainen F-16 -hävittäjäkone lensi tunnistamaan Itämeren Kaliningradin enklaaviin matkalla ollutta venäläiskonetta. Pian paikalle ilmestyi niin ikään aseistettu venäläinen Su-27 -hävittäjä. Venäjän median mukaan kone asettui Naton hävittäjän ja Shoigun koneen väliin ja näytti aselastiaan hollantilaiselle, joka vetäytyi paikalta.

Naton mukaan tunnistuslento tarvittiin, koska sekä Shoigua kuljettanut kone että sitä suojannut hävittäjä olivat kieltäytyneet tunnustautumasta ja vastaamasta siviili-ilmavalvonnan yhteydenottoihin.

Toinen provosoiva kohtaaminen liittyy Naton Itämeren Baltops- ja Saber Strike -harjoitusten yhteydessä järjestämään ilmakuvaustilaisuuteen.

Amerikkalaiset pommikoneet lensivät kesäkuun alussa muodostelmassa toimittajien kuvattavana, kun niiden seuraan liittyi yllättäen venäläinen Su-27 -hävittäjä. Venäläiskone asettui mukaan amerikkalaisten muodostelmaan ennen kuin poistui paikalta.

Suomi ja Ruotsi mukana

Myös tavallisia tunnistuslentoja on tehty runsaasti. Liettuan puolustusministeriö kertoi alkuviikosta Naton koneiden suorittaneen peräti yli 30 venäläiskoneiden tunnistuslentoa vain edellisen viikon aikana.

Joskus kyse on ollut yksittäisistä sotilaskoneista. Toisinaan Venäjä on kuitenkin operoinut voimalla.

Esimerkiksi kesäkuun 16. päivänä Naton, Suomen ja Ruotsin koneet varjostivat suurta joukkoa venäläisiä sotilaskoneita.

Itämeren yllä lensi venäläisten hävittäjien ja rynnäkkökoneiden lisäksi myös Tu-160 -yliäänipommikone, A-50 -tutkakone ja Il-22 -komentokone.

Suomen ilmavoimat julkaisi useita kuvia tunnistetuista venäläiskoneista (alla).

Itämeren kiihtynyt lentotoiminta tulee mitä todennäköisimmin vain lisääntymään.

Sekä Nato että Venäjä järjestävät syksyllä ahkerasti harjoituksia. Eritoten Venäjän ja Valko-Venäjän jättimäisten 100 000 sotilaan Zapad-harjoitusten uskotaan lisäävän Naton ja Venäjän koneiden kohtaamisia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.