Verkkouutiset

Tutkija LM:lle: Lausumat elvytyspaketista voidaan kiertää

Valtiovarainvaliokunta puolsi hallituksen esitystä elvytyspaketin hyväksymisestä, mutta sisällytti mietintöönsä useita lausumia linjaamaan päätöksentekoa jatkossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valiokunta edellytti, että elpymispaketti on poikkeuksellinen ja kertaluonteinen. Jokaisen jäsenmaan on vastattava jatkossa itse veloistaan eikä EU:sta saa tehdä tulonsiirtounionia.

Lännen Median mukaan se tarkoittaa, että Suomeen ei saa tulla haitallisia ylikansallisia veroja eikä kokonaisveroaste saa nousta EU:n uusien varojen järjestelmän vuoksi. Elpymispaketin rahanjaossa on noudatettava sovittuja käyttökohteita ja oikeusvaltioperiaatetta.

Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) vakuuttaa Lännen Medialle, että lausumilla on todellista merkitystä jatkossa.

– Ne ovat poliittisesti velvoittavia ja tulevat esiin myös Suomen Eurooppa-linjaa yli vaalikausien linjaavan EU-selonteon käsittelyssä. Suuren valiokunnan on määrä antaa mietintönsä selonteosta ennen juhannusta.

Koskinen kuitenkin myöntää, että tulevat eduskunnat voivat puolueiden voimasuhteista riippuen päätyä erilaisiin tulkintoihin, jos elpymispaketin kaltaisia yhteiseen lainanottoon perustuvia esityksiä tulee päätettäväksi. Yhteislainojen toistuvuus kuitenkin vaatisi hänen mukaansa EU:n perussopimuksen muuttamista, joka jäsenmaiden olisi hyväksyttävä yksimielisesti.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että lausumat voidaan jatkossa kiertää, jos sitä pidetään poliittisesti tarkoituksenmukaisena.

– Jos vastaavia yhteisvastuulliseen velkaan perustuvia asioita tulee jatkossa, nyt päätettyjä periaatteita voidaan kiertää luovalla tavalla vetoamalla esimerkiksi siihen, että kyse on eri asiasta kuin siinä, josta valtiovarainvaliokunta nyt on lausunut. Lausumien tärkein funktio taisi olla se, että paketin puolesta äänestäminen tehtiin niiden avulla helpommaksi osalle ehdokkaista.

Täysin vailla merkitystä lausumat eivät Jokisipilän mukaan kuitenkaan ole.

– Kyllä tässä tuli paalutettua se, etteivät liittovaltiokehitystä edistävät ratkaisut Suomen eduskunnan mukaan ole pelkkä ilmoitusasia. Lausumat kaivetaan tarvittaessa taatusti esiin, ja kriitikot saavat niistä ammuksia retoriseen arsenaaliinsa. Vastaavista asioista päätettäessä on jatkossa taiteiltava sekä valtiovarainvaliokunnan että perustuslakivaliokunnan kantojen kanssa, Jokisipilä sanoo.

Mikäli oppositiossa oleva kokoomus olisi pitänyt kiinni kannastaan, hallitukselle olisi tullut paineita pitää rivinsä suorina. Tyhjiä ääniä ei oteta huomioon määräenemmistöä määriteltäessä. Kokoomus kuitenkin päätti viime viikolla pyörtää päätöksensä ja antaa edustajilleen äänestyksessä vapaat kädet.

Lännen Median kyselyn mukaan ainakin kuusi kokoomusedustajaa aikoo äänestää pakettia vastaan. Wille Rydman, Terhi Koulumies, Janne Heikkinen, Janne Sankelo, Heikki Autto ja Mia Laiho kertoivat olevansa myös lausumilla ryyditettyä mietintöä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)