Tarja Halonen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tarja Halonen väittää IL:lle: Kokoomus teki minulle vaalitempun

Presidentin mukaan suhteet USA:han olivat kunnossa, vaikka kutsua Valkoiseen taloon ei tullut.

Presidentti Tarja Halonen pitää Yhdysvalta-suhteidensa mustamaalausta kokoomuksen vaalitemppuna. Asiasta kertoo Iltalehti.

– Se kokoomuksen masinoima vaalilause toisen kauden vaaleihin, että minä olen tässä (USA) suhteessa mahdoton, Halonen sanoo lehdelle ja viittaa vuoden 2006 presidentinvaaleihin.

Halonen voitti tuolloin niukasti Sauli Niinistön 51,8 prosentin ääniosuudella ja pääsi toiselle presidenttikaudelle.

Halosen mukaan hänellä oli hyvät suhteet Yhdysvaltoihin, vaikka hän ei saanut presidenttikaudellaan kutsua Valkoiseen taloon enää vuoden 2002 vierailunsa jälkeen.

– Edelleenkin minulla on sellainen maine, että ”ei se ole koskaan käynyt Valkoisessa talossa”, vaikka olen tavannut ja ollut yhteistyössä, mutta myönnän kyllä, että minulla on ollut demokraatteihin enemmän yhteyksiä.

Välit Yhdysvaltain republikaanipresidentti George Bushiin olivat Halosen mukaan kunnossa.

– Olin pitkään yhteistyössä Bush nuoremman kanssa. Meillä oli hyvin samanlainen huumorintaju. Kalliossa kasvaneena ymmärsin hyvin hänen juttujaan, ja muistan hyvin yhdenkin kokouksen YK:ssa, kun Bush oli miettinyt, ettei hän lähde illalliselle, mutta sitten hän sanoi minulle, että ”meinasin, että en tule, mutta sitten kuulin, että te istuisitte minun vierelläni ja päätinkin osallistua, Halonen muistelee IL:lle.