Pia Viitanen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

SDP-edustaja esittää uutta veroa arvonnousulle

Pia Viitasen mukaan verolla ehkäistäisiin verosyistä tehtäviä muuttoja.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen (sd) vaatii arvonnousuveron käyttöönottoa. Hän viittaa asiassa kansalaisjärjestö Finnwatchin selvitykseen.

– Selvitys osoittaa, että Suomi menettää verotuloja, kun varakkaat siirtävät kirjoja matalan verotuksen maihin ennen sijoituksien myyntiä tai lahjoitusta. Suomen tulee tiivistää veropohjaa ottamalla käyttöön arvonnousuvero, Viitanen vaatii tíedotteessaan.

Hön muistutttaa, että hallitusohjelmassa sovittiin sen selvittämisestä, voidaanko arvonnousuvero toteuttaa Suomessa.

– On selvää, että ennen pitkää hallituksen on pohdittava myös tulopohjaa lisääviä toimia. Tämän tyyppiset veropohjan tiivistämisratkaisut tulee hyödyntää, jotta hyvinvointipalvelut voidaan turvata ja välttää pieni- ja keskituloisiin kohdistuvat veronkorotukset. Ostovoimaa tarvitaan koronasta elpyessä, Viitanen toteaa.

Hänen mukaansa myös Verohallinnon selvityksistä käy ilmi, että varakkaat yksityishenkilöt voivat välttää verot sijoitustuotoistaan kokonaan, sillä ne voidaan kerryttää verovapaasti vakuutuskuoreen ja siirtää kirjat matalan verotuksen maahan ennen omaisuuden myyntiä.

– Vaikka kyse on vuosittain kymmenistä tapauksista, voivat veromenetykset nousta rikkaiden kohdalla miljooniin ja suuremmaksikin. Finnwatchin aineistosta nousee esiin esimerkiksi Portugali, jonne muuttamalla suomalaiset ovat voineet välttää lahja- ja eläkeveroja. Mielestäni Portugaliin muuttaneiden kuuluu maksaa verot siinä, missä muidenkin, Viitanen vaatii.

Hallitusohjelmassa on myös sovittu toimenpideohjelmasta kansainvälisen veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun torjumiseksi. Viitasen mukaan ohjelma tulisi toteuttaa kunnianhimoisesti, mikä toisi paitsi verotuloja myös tasaisi pelikenttää ja parantaisi pienyrittäjien asemaa.

– Arvonnousuveron ohella nostan esiin ulkomaisia rahastoja koskevan 5 prosentin lähdeveron, jonka käyttöönottoa vuoteen 2022 mennessä hallitus selvittää. Siitä voisi kertyä satoja miljoonia euroja. Veropohjaa tiivistämällä pidettäisiin huolta suomalaisen veronmaksajan edusta. Emme saa olla enää ulkomaisen sijoittajan verokeidas, hän painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt