Satelliittikuvat paljastavat: Kim Jong-unin salainen superase saattaa olla valmis

Pohjois-Korea on kehittänyt kaikessa hiljaisuudessa uutta ohjussukellusvenettä.

Pohjois-Korea kehittää aggressiivisesti sukellusvenettä, joka kykenee laukaisemaan ballistisia ohjuksia.

Johns Hopkins -yliopiston ylläpitämällä Pohjois-Korean tapahtumiin keskittyvällä 38 North -sivustolla julkaistun satelliittikuva-analyysin perusteella ensimmäinen uusi GORAE-luokaksi nimetty sukellusvene saattaa nyt olla valmis.

Satelliittikuvissa näkyy naamioverkoilla peitetty sukellusvene Sinpon satamassa ja testeissä käytettäviä tukialuksia. 38 North huomauttaa, että aiemmin sukellusveneen vieressä nähty nostokurki on kuitenkin nyt siirretty pois paikalta ja rakennustyöt näyttävät loppuneen.

Pohjois-Korea on kiihdyttänyt aseohjelmiaan. Kim Jong-unin johtama eristäytynyt diktatuuri suoritti alkuvuodesta historiansa neljännen ydinkokeen. Pohjois-Korea on myös laukaissut avaruusraketin. Laukaisua on pidetty kulissina pitkän matkan ohjuskokeelle.

Pohjois-Korea väitti viime viikolla, että se on onnistunut vihdoin kehittämään ballististen ohjusten kärkiin sopiviksi pienennetyn ydinpommin. Valtionmedia KCNA on myös julkaissut sarjan kuvia, joissa Kim poseeraa uudeksi ydinkärjeksi väitetyn laitteen vieressä. Kuvien taustalla näkyy useita ballistisia ohjuksia. Asetelmia on epäilty myös lavasteiksi.

Väitteet uusista ydinkokeista ovat mitä ilmeisimmin viittaus pienennettyjen ydinaseiden kokeilemiseen. Pohjois-Korea testasi hiljattain myös ballistisen ohjuksen kärkiosaa.

Kaikessa hiljaisuudessa kehitettävä sukellusvene on jäänyt mediassa katveeseen. Ballistisia ydinohjuksia laukaiseva sukellusvene muuttaisi merkittävästi Korean niemimaan voimatasapainoa. Sen myötä Pohjois-Korea säilyttäisi teoriassa mahdollisuuden vastaiskuun, vaikka sen maalla olevat ydinaseet tuhottaisiinkin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt