Jääveistos Brandenburgin portin edustalla Berliinissä. LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz

Saksa muuttamassa linjaansa – Angela Merkel ei halua uusia päästörajoituksia

EU:n suurin talous on asettunut vastustamaan tiukentuvia ilmastovaatimuksia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että hän voi osallistua muiden EU-maiden kanssa uusiin päästörajoituksiin, mutta tavoitteiden pitää sellaisia, että ne voidaan saavuttaa.

– Jos voimme löytää järkevän ratkaisun, voimme liittyä aloitteeseen, Merkel sanoi tiistaina Berliinissä uutistoimisto AP:n mukaan.

EU-maiden päämiehet tapasivat viime viikolla Romaniassa ja käsittelivät ilmastopäästöjä. Ranska, Belgia, Tanska, Luxemburg, Hollanti, Portugali, Espanja ja Ruotsi toivat kokoukseen aloitteen, jossa linjattiin EU:lle tiukempaa ilmastopolitiikkaa.

Aloitteessa todetaan, että EU:n tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. EU:n tulisi myös kiristää Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia tavoitteita, jotta ”globaali kunnianhimo kasvaisi”. Aloitteen mukaan EU-budjetista tulisi jatkossa käyttää 25 prosenttia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Saksa ei allekirjoittanut aloitetta.

On epätodennäköistä, että muut EU-maat sitoutuisivat uusiin päästörajoituksiin ilmaan Saksaa, arvioi ajatuspaja E3G:n ilmastoanalyytikko Brick Medak. Hänen mukaansa Saksa on aiemmin toiminut päästövähennyksiin tähtäävän ilmastopolitiikan johtajana, mutta ei enää.

– Monet edistykselliset maat ovat viime aikoina johtaneet ilmastopolitiikkaa, mutta Saksa on useita kertoa toiminut varovaisesti, Medak sanoo Greenpeace-järjestön lähellä toimivalle Unearthed-lehdelle.

Myös maaliskuussa EU-huippukokouksessa Saksa vastusti aloitetta, jossa EU:n tavoitteeksi asetettiin hiilineutraalisuus vuonna 2050. Saksan kanssa samaan rintamaan asettuivat Puola, Unkari ja Tshekki.

Euractiv-lehden mukaan nämä neljä maata vastustivat kokouksessa sitä, että EU asettaa ilmastotoimiensa tavoitteeksi sen, että ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt