X
SULJE MAINOS
Yle-vero puhuttaa taas. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Perussuomalaisilta raju ja käsittämätön irtiotto”

SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola tiedustelee, miksi perussuomalaiset haluaa Ylestä maksullisen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri haluaa lopettaa Yleisradion julkisena palveluna Suomen Uutisissa blogissaan. Meri ehdottaa, että Ylen sisällöt laitettaisiin jatkossa maksukortin taakse ja nykyisestä Yle-verosta luovuttaisiin.

Ilkka Kantolan mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että Ylen sisällöistä joutuisivat maksamaan kaikki niitä katsovat tulotasosta riippumatta.

– Nykyisessä Yle-veroon perustuvassa mallissa pienituloisimmat ovat verosta vapautettuja ja saavat kaikki Ylen sisällöt maksutta. Ylen uutissisältöjen laittaminen maksukortin taakse merkitsisi sananvapauden oleellista kaventumista suomalaisessa yhteiskunnassa, hän katsoo.

Ilkka Kantolan mukaan Leena meren ”ehdotus on raju ja käsittämätön irtiotto eduskuntaryhmien parlamentaarisesta konsensuksesta”.

– Yleä koskevat muutokset on sovittu tehtäväksi kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisymmärryksessä. Pitkällisen työskentelyn jälkeen syntyivät muutokset Yleisradiota koskevaan lainsäädäntöön. Muutoksissa näkyy selvästi myös perussuomalaisten kädenjälki. Siksi on hämmästyttävää, että eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan suulla perussuomalaiset nyt esittää Ylen asemaan isoa periaatteellista muutosta, hän sanoo.

Ehdotusta on lähtenyt tukemaan Ylen hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen (ps). Ronkainen perustelee näkemystään pettymyksellään Ylen journalismiin.

Ilkka Kantolan mukaan hän näyttää jatkavan aiempaa valitusta siitä, että perussuomalaisia ei Ylen journalismissa kohdella tasapuolisesti.

– Onkin kysyttävä, pyrkiikö perussuomalaiset horjuttamaan Ylen asemaa siksi, että uhkailusta pelästynyt Yle muuttaisi journalismiaan perussuomalaisten toivomaan suuntaan? Jos toimittajien riippumattomuutta ei kunnioiteta, ollaan tiellä, jossa poliitikot tai maan hallitus sanovat, mitä yleisradioyhtiöllä on lupa julkaista, Kantola sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt