Kaatuneita neuvostosotilaita ja tuhottua kalustoa Raatteentiellä. SA-Kuva 

Olisiko sen arvoista vallata koko Suomi?

Venäläishistorioitsijoiden mukaan Suomea ei itse asiassa yritettykään vallata.

Russia Beyondin historia-artikkelin, josta Verkkouutiset kertoi tässä, mukaan Saksan Luftwaffe käytti jatkosodan alussa Suomen lentokenttiä Neuvostoliiton pommittamiseen.

Seurauksena ”Neuvostoliiton pommittajat hyökkäsivät Helsinkiin ja ensimmäiset suomalaissotilaat ylittivät rajan kohti Neuvostoliiton Murmanskia 28. kesäkuuta”.

– Kuitenkaan kaikki suomalaiset eivät olleet halukkaita ottamaan osaa tähän ”vapautukseen”. Oli tapauksia, joissa yksittäiset sotilaat ja jopa kokonaiset osastot kieltäytyivät etenemästä yli vanhan Neuvostoliitto-Suomi-rajan Neuvostoliiton alueelle.

Kesän 1944 Tali-Ihantalan kaltaisen ”raivokkaan suomalaisen vastustuksen” todetaan nostaneen neuvostojohdossa vakavia kysymyksiä siitä, kannattiko edetä Suomen alueelle. Historioitsija Bair Irintshejevin kerrotaan sanovan, että on mahdotonta tietää tänään, mitä Stalin ajatteli.

– Enempää 1940 kuin 1944 ei Stalin yrittänyt vallata koko Suomea. Se ei kuitenkaan ollut tärkein strateginen suunta… Olisiko sen arvoista vallata koko Suomi, Helsingistä Ouluun (sic)? Maalla oli lähes Iso-Britannian kokoinen maa-alue, tiheästi asuttu (sic), sisällissodan uhatessa…, Irintshejev kuvailee Stalinin miettineen.

Venäläishistorioitsija Aleksei Komarov sanoo samaa:

– Stalin ajatteli pragmaattisesti. Hänelle oli tärkeää pitää Suomi neutraalina, ainakin tuona historiallisena ajanjaksona… Neuvostojohto halusi Suomesta suhteellisen ystävällisen maan, eräänlaisen puskurivyöhykkeen Neuvostoliiton ja lännen välille.

LUE MYÖS:
Kohuartikkeli Venäjältä: Tämän vuoksi Stalin ei miehittänyt Suomea
”Tallinnalaiset ottivat innolla puna-armeijan tervetulleeksi”

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt