Jalankulkijat suojamaskeissa Hong Kongissa toukokuussa 2020. LEHTIKUVA / AFP Anthony Wallace

Näin Kiinan turvalaki iskisi hongkongilaisiin

Kiinan ajamalla lailla olisi rajoittavia vaikutuksia Hongkongissa, vaikka se ei ylittäisi paikallista lakia.

Asiantuntijoiden mukaan Kiinan parhaillaan järjestelemästä, erityishallintoalueellaan Hongkongissa mahdollisesti täytäntöön panemasta turvallisuuslaista ei tarvitse olla huolissaan, sillä se ei tule ylittämään paikallisia lakeja, uutisoi hongkongilaislehti South China Morning Post.

–Vaikka mantereen hallitus olisi perustamassa virastoja Hong Kongiin, heidän virkamiehensä olisivat silti sidottuja paikalliseen lakiin, toteaa Ronny Tong Ka-wah, Hongkongin aluejohtaja Carrie Lamin kabinetin jäsen ja Hong Kong Bar Associationin entinen puheenjohtaja.

–Honkongilaisilla ei ole mitään mistä olla huolissaan [koskien] kansallista turvallisuuslainsäädäntöä, elleivät he ole vallankumouksellisia, terroristeja tai salaisessa yhteistyössä muiden valtioiden kanssa, toimitusjohtaja Arthur Li Kwok-cheung sanoo.

Tästä huolimatta lailla nähdään kuitenkin olevan myös yhteiskuntaa rajoittavia puolia.

–Sponsorointi, joka tulee ulkomaisilta kansalaisjärjestöiltä ja hallituksilta tulee todennäköisesti vakavasti vähenemään, sanoo Hongkongin yliopiston liitännäisdekaani (associate law dean) Simon Young Ngai-man. Hänen mukaansa myös se, että Hongkong voisi puolustaa itsenäisyyttään tullaan todennäköisesti kieltämään.

Toimiin liittyy myös muita rajoituksia. Hänen mukaansa ne mahdollistaisivat sen, että henkilöä voidaan pitää pidätettynä pitkiä aikoja ilman oikeudenkäyntiä. Tämän näkemyksen hän perustaa vertailulla muiden hallintoalueiden toimintaan.

Hong Kongissa mahdollisesti voimaan tuleva turvallisuuslaki kieltäisi SCMP:n mukaan ”separatistisen sekä kumouksellisen toiminnan kuten myös ulkomaalaisten väliintulon ja terrorismin” Hongkongissa. Laki on herättänyt huolta hongkongilaisissa, jotka osoittivat jo pitkään mieltään Manner-Kiinan Hong Kongissa ajamaa rikollisten luovutuslakia vastaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt