X
SULJE MAINOS
GRU:n agentteja Britanniassa. / METROPOLITAN POLICE / AFP / LEHTIKUVA

Myrkkyjä ja räjähdyksiä – näitä Venäjän sabotaasiyksikkö tekee

Sotilastiedustelun yksikkö 29155 kiihdytti operaatioitaan Ukrainan kriisin jälkeen.

Venäjän sotilastiedustelu GRU:n yksikkö 29155 on ollut viime vuosina julkisuudessa useisiin Euroopassa tehtyihin operaatioihin liittyen.

Yksikön epäillään sekaantuneen myrkkyiskuihin Englannissa ja Bulgariassa sekä vallankaappausyritykseen Montenegrossa. Tsekin hallitus kertoi hiljattain, että yksikkö 29155:n jäsenet olivat vuonna 2014 tapahtuneen asevarikon räjähdyksen takana.

– Nämä henkilöt lähetetään paikalle, kun jotain halutaan rikkoa, asiantuntija Mark Galeotti sanoo Radio Free Europelle.

Yksikkö sai alkunsa vuonna 2012 silloisen puolustusministeri Anatoli Serdyukovin asetuksella, jossa asevoimien yksiköiden 99450, 74455 ja 29155 henkilöstölle määrättiin ylimääräinen kuukausipalkkio.

Taustalla oli vuoden 2008 sota Georgiassa, joka oli paljastanut lukuisia puutteita Venäjän asevoimissa. Kreml uudisti seuraavina vuosina myös GRU:ta merkittävällä tavalla.

Johdossa toimii laivaston amiraali Igor Kostyukov, jonka esimiehinä ovat esikuntapäällikkö Valeri Gerasimov ja puolustusministeri Sergei Shoigu. Operaatiot näin ollen tuskin alkavat ilman Venäjän johdon suoraa valtuutusta tai ainakin ennakkotietoa.

Viime aikoina otsikoissa olleen yksikkö 29155:n toiminta vaikuttaa muuttuneen huomattavasti aggressiivisemmaksi vuoden 2014 tienoilla.

Mark Galeottin mukaan käännekohtana toimi Ukrainan kriisi, jonka myötä Venäjä katsoi olevansa ”poliittisessa sodassa” länsimaiden kanssa. Sotatoimia oltiin valmiita laajentamaan myös Euroopan valtioiden maaperälle.

– Myös Tsekin tapaus liittyy jatkumoon Maidanin tapahtumien jälkeen ja uskoon siitä, että länsi yrittää varastaa Ukrainaa Venäjältä, Galeotti sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt