Miksei Venäjän Syyrian ilmapuolustus tehnyt mitään?

Venäjä valitsi olla reagoimatta Yhdysvaltojen iskuun, sanoo Mark Galeotti.

Eturivin Venäjä-asiantuntija, tutkija Mark Galeotti huomauttaa, etteivät Venäjän huippuluokan ilmapuolustusjärjestelmät Syyriassa päästäneet pihaustakaan, kun Yhdysvallat ampui perjantaina aamuyöllä ohjuksia Syyrian hallinnon tukikohtaan.

Galeottin mukaan järjestelmiä ei edes aktivoitu.

Venäjällä on tiettävästi Syyriassa sekä S-400- että S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Iskun kohteena olleessa al-Shayratin tukikohdassa oli myös Venäjän joukkoja ja kalustoa.

– Venäjän ensimmäinen vastaus oli pörhistelyä. Se kutsui tekoa perusteettomaksi aggressioksi – se ei tietenkään voinut tehdä vähempääkään, Mark Galeotti kirjoittaa blogissaan.

– On kuitenkin huomionarvoista, ettei sen paljon puhuttuja ilmapuolustusjärjestelmiä – joita olisi voitu käyttää Tomahawkeja, mutta ei tosin kaikkia 50 ohjusta vastaan – edes aktivoitu, hän jatkaa.

Galeottin mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lähetti iskulla viestin siitä, että Yhdysvallat on otettava Lähi-idässä vakavasti ja samalla hiljensi puheet siitä, että Venäjästä on tullut alueen valtias.

Viestin vaikutus nähdään, kun Moskovan lopullinen reaktio selviää.

– Moskova ei välttämättä pitänyt Washingtonin vastauksesta, mutta se ei myöskään ollut valmis estämään sitä. Tämä on huojentava merkki realismista, Galeotti arvioi.

Hänen mukaansa paljon on nyt kiinni siitä, millaista viestiä Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto saa sitä tukevalta Kremliltä. Galeotti uskoo, että lähipäivinä nähdään, kuinka paljon vaikutusvaltaa Venäjällä on Syyrian johtoon.

Hän muistuttaa Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillersonin vierailevan ensi viikolla Moskovassa. Galeottin mukaan kemiallisten aseiden käyttäminen tarjoaa Venäjälle tilaisuuden ottaa halutessaan etäisyyttä Assadista.

Yhdysvallat ampui 59 Tomahawk-ohjusta al-Shayratin tukikohtaan varhain aamulla perjantaina. Isku oli Donald Trumpin mukaan suora vastaus Idlibin maakunnassa tällä viikolla tehtyyn kemialliseen hyökkäykseen.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut teon ja syyttää siitä Assadia. Venäjä on taas väittänyt kemiallisten aseiden tulleen kapinallisten asetehtaasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt