X
SULJE MAINOS

Koukusta koukkuun – nuorten ylivelkaantumista tutkitaan

Nuorten ylivelkaantuminen on kansallinen ja kansainvälinen huolenaihe. Aihetta tutkitaan Suomen Akatemian rahoittamassa ja Lapin yliopiston koordinoimassa Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa.

Nuori voi ajautua velkaongelmiin hyvin erilaisista syistä, vaikkapa vain mopon vakuutusmaksuista, pummilla ajamisesta tai kulutusluottojen ottamisesta. Jopa pikkulapset voivat joutua velkaongelmiin vanhempien välinpitämättömyyden vuoksi. Kuoppia saattaa olla myös aikuistuvan asumisen polulla, jos vuokrat ovat rästissä tai omistusasunto on lainoitettu piippuun asti.

Suomen Akatemian rahoittamassa nelivuotisessa Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa analysoidaan nuorten velkaongelmien luonnetta, lainsäädännön tilaa ja viranomaisten toimintaa. Hanke on nyt puolivälissään.

Lapin yliopiston mukaan tähänastiset tulokset antavat viitteitä siitä, että velkaantuminen nykyjärjestelmissä sisältää lapsen ja nuoren kannalta huomattavia ongelmia.

Hankkeessa on Lapin yliopiston lisäksi tutkijoita Helsingin yliopistosta ja Itä-Suomen yliopistosta. Lapin yliopistossa tutkitaan erityisesti nuorten asumiseen liittyviä kysymyksiä, lasten velkaantumista ja velkajärjestelyn toimivuutta nuorten kannalta.

– Esimerkiksi asumiseen liittyy monia käytännön ongelmia, kuten se, että maksuhäiriömerkintä saattaa estää kotivakuutuksen saamisen. Ilman kotivakuutusta asunnon vuokraaminen ei useinkaan onnistu ja nuoren itsenäistyminen vaikeutuu, Lapin yliopisto kertoo.

Hankkeen väliseminaari on Helsingissä Tieteiden talolla 6. lokakuuta otsikolla Nuoret, velka ja yhteiskunta – koukusta loukkuun. Seminaarin puheenvuoroissa pohditaan velkaantumista sosiaalisena riskinä, nuorten velkaongelmien erityispiirteitä ja ihmisen psyyken osuutta velkaantumiseen.

Seminaarissa myös kysytään, suojeleeko laki tai auttaako virkavalta alaikäistä velkaantunutta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt