Pääministeri Juha Sipilä: Suomen on haettava nyt aktiivisemmin liittolaisia

Huippukokous osoitti, että Saksa-Ranska-moottori on hyrähtänyt käyntiin. Se ei välttämättä lupaa hyvää Suomelle.

  • LKS 20170623 Finland Prime Minister Juha Sipila speaks to the press as he arrives for a European Union leaders summit at the European Council in Brussels on June 23, 2017. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Aurore Belot

    Juha Sipilä.

    ()

Juhannusaattoiltapäivällä Brysselissä päättynyt EU-huippukokous oli Saksan ja Ranskan juhlaa. Parrasvaloissa loisti Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron, jonka aiheuttama huuma ristittiin "Macron-maniaksi".

Todennäköisesti uudelle kaudelle syyskuussa valittava Saksan liittokansleri Angela Merkel näytti jälleen heiluttavansa Euroopan tahtipuikkoa. Hän luonnehti kokouksen tunnussanan olleen optimismi. Merkelin mukaan EU-johtajat pääsivät pitkästä aikaa keskittymään EU:n kehittämiseen kriisinhallinnan sijaan.

Etelä vastaan pohjoinen

On selvää, että Saksa ja Ranska ovat löytäneet toisensa. Tehoparin paluu ei välttämättä lupaa hyvää Suomelle. Maat hakevat käsikynkässä yhteistyökumppaneita luontevasti eteläisestä Euroopasta. Kokouslähteiden mukaan Macron suunnittelee jo eteläisten EU-maiden "huippukokouksia".

– EU:n yhteinen puolustus on yksi konkreettinen asia, jossa Suomi ja Ranska ovat täysin samaa mieltä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rauhoitteli Verkkouutisille.

Mutta muilla aloilla yhteistä linjaa onkin sitten paljon vaikeampi löytää. Esimerkiksi taloudessa, kauppapolitiikassa ja sisämarkkinakysymyksissä Suomi vetää yhtä köyttä muiden Pohjoismaiden, Hollannin ja Britannian kanssa. Britannia on kohta joukosta poissa ja maan painoarvo EU-päätöksenteossa on jo huvennut. Se kävi selväksi huippukokouksen viime töikseen hyväksymissä kauppapoliittisissa päätöksissä, joissa näkyy Ranskan ja Saksan tahto suojella teollisuuttaan nykyistä tehokkaammin.

Asiakohtaista yhteistyötä

Pääministeri Sipilän mukaan Suomi aikookin nyt terästäytyä liittolaisten etsimisessä, ettei jää EU:n muuttuneessa valtatasapainossa täysin alakynteen.

Työ on jo alkanut. Huippukokouksen alla Suomi haki yhteistä linjaa Benelux-maiden kanssa järjestetyssä kokouksessa. Pohjoismaiden lisäksi nykyistä tiiviimpi yhteistyö on suunnitteilla myös Baltian maiden, Slovenian ja Tšekkien kanssa. Samanmielisiä maita etsitään asiakohtaisesti.

Eikä Suomi ole yksin. Verkkouutisten huippukokouksessa jututtama ulkomaalainen EU-virkamies vahvistaa, että käynnissä on todellinen EU:n sisäinen eri maaryhmien renessanssi.

Toimittaja: HELI SATULI

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.