X
SULJE MAINOS
Suomalaispoliisit auttaisivat sopimuksen mukaan Ruotsin poliisivajeessa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Miksi hallitus haluaa suomalaispoliiseja Ruotsiin?

Kansanedustaja huomauttaa resurssien olevan jo nyt niukat.

Kokoomuksen kansanedustaja Jari Kinnunen ihmettelee kirjallisessa kysymyksessään Suomen hallitukselle, miksi se on paikkaamassa suomalaispoliiseilla Pohjois-Ruotsin poliisin henkilöstövajetta, kun omatkin resurssit ovat jo valmiiksi heikot.

Suomi ja Ruotsi ovat solmimassa valtiosopimusta poliisitoiminnan tehostamisesesta pohjoisessa. Sopimusalue kattaisi Suomen puolella Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueet. Ruotsissa sopimusta sovellettaisiin Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla. 

Sopimus sisältää pääasiassa kahdenlaista yhteistyötä: pyynnöstä toteutettavat kiireelliset toimenpiteet ja ilman pyyntöä toteutettavat kiireelliset toimenpiteet. Pyyntö voidaan esittää, jos tarvitaan kiireellistä apua. Tällöin raja-alueella voidaan ryhtyä nopeisiin toimiin sellaisen vakavan rikoksen torjumiseksi, johon liittyy ihmisten elämää, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara.

– Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) ja Svenska Polisförbundetin mukaan uusi valtiosopimus jättää epäselväksi käytännön toimintaan liittyviä keskeisiä johtamis- ja vastuukysymyksiä sekä yhteistyöhön osallistuvien poliisien osaamiseen, vastuu- ja oikeusturvaan ja työturvallisuuteen sekä kansalaisten oikeusturvaan liittyviä seikkoja, huomautetaan kysymyksessä.

Kinnunen ihmettelee, että suomalaispoliisien tulisi täyttää Ruotsin poliisin omista siirroista johtuva henkilöstövaje.

– Ruotsi on joutunut keskittämään joukkonsa suuriin kaupunkeihin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaan ja rikosten estämiseen. Suomessa meidän pitää taata operatiivisten tehtävien työnjohdon lainmukaisuus, sekä poliisien työturvallisuus, oikeusturva ja kielelliset sekä oikeudelliset valmiudet sen varalta, että he joutuvat toimimaan vieraan maan alueella.

Kinnusen jättämän kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet lisäksi kokoomusedustajat Kalle JokinenMarko Kilpi, Pauli Kiuru, Paula Risikko, Kari Tolvanen ja Anne-Mari Virolainen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt