Kimmo Sasi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kimmo Sasi: Ovatko hallituksen opit Etelä-Amerikasta?

Politiikan konkari ihmettelee tämänpäiväisiä päätöksiä.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana toiminut Kimmo Sasi kysyy Twitterissä, onko Sanna Marinin (sd.) hallitus ottanut valtiosääntöoppinsa Etelä-Amerikan sotilashallinnoilta.

– TP (tasavallan presidentti) ja VN (valtioneuvosto) voivat todeta poikkeusolot. Mutta kaikki, mitä sen johdosta tehdään, pitää eduskunnan voida tarkastaa ja kumota. Hallitus on ilmeisesti ottanut valtiosääntöoppinsa Etelä-Amerikan sotilashallintojen oppikirjoista, Sasi kirjoittaa Twitterissä.

Hän viittaa hallituksen tämänpäiväiseen tiedotustilaisuuteen. Pääministeri Sanna Marin ilmoitti tänään, että hallitus on todennut Suomessa poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa. Samalla hän ilmoitti, että valmiuslaista otetaan käyttöön ”soveltuvin osin” pykälät 106 ja 107.

Sasi on jakanut linkin Ilta-Sanomien artikkeliin, missä viitataan professori Martin Scheininin blogikirjoitukseen. Kirjoituksessaan Scheinin luonnehtii hallituksen päätöksentekoa lainvastaiseksi.

Marinin mainitsemat säännökset ovat valmiuslain toisessa osassa. Lain mukaan ne voidaan ottaa käyttöön vain hallituksen antamalla asetuksella, jonka eduskunta tarkastaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt