Matkustajia Tukholman metrossa. / LEHTIKUVA / AFP / Jonathan Nackstrand

Kannattaako virukselta suojautua tuplamaskilla?

Toisen suojakerroksen lisääminen voi vähentää koronan tartuntariskiä jopa 95 prosenttia.

Yhdysvaltain ja Britannian terveysviranomaiset ovat suositelleet tietyissä tilanteissa ”tuplamaskia” eli esimerkiksi kangasmaskin yhdistämistä kirurgiseen suojaimeen.

Englannin alueen kansanterveyslaitoksen johtaja Susan Hopkins kertoi tiedotustilaisuudessa, että useampi suojakerros antaa yleisesti ottaen tehokkaamman suojan kuin yksikerroksinen maski.

Nykyisen suosituksen mukaan parhaita ovat maskit, joissa suojakerroksia on kaksi tai kolme.

– Tämä on todella tärkeää viruksen leviämisen ehkäisemiseksi sekä muiden että maskin käyttäjän kannalta, Susan Hopkins sanoi.

Monet kaupoissa myytävät kangasmaskit sisältävät jo tällä hetkellä kaksi tai kolme suojakerrosta. Sama pätee kirurgisiin suu-nenäsuojaimiin.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin ja terveysjohtaja Anthony Faucin on nähty pitävän usein julkisuudessa N95- eli FFP2-suojaimen lisäksi toista maskia.

Joe Biden on selittänyt käytäntöä sillä, etteivät N95-suojaimet istu muotonsa vuoksi hänen kasvoilleen. Toisen maskin tarkoituksena on pitää tehokkaampi suojain tiiviisti paikallaan.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC:n tuoreen tutkimuksen mukaan tuplamaskin pitäminen voi vähentää tartuntariskiä tietyissä tilanteissa jopa 95 prosenttia.

– On maalaisjärjen mukaista, että toisen kerroksen lisääminen kohentaa myös suojauksen tehokkuutta, Fauci sanoi NBC:n haastattelussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt