Näkymä järvelle kesämökin ikkunasta. LEHTIKUVA / PIHLA LEHMUSJOKI

Jätevesiremontilla jo kiire – laiminlyönti voi laskea mökin arvoa

Jätevesiasetuksen siirtymäaika päättyy lokakuun lopussa.

Jätevesilaki edellyttää, että ranta- ja pohjavesialueilla olevien mökkien jätevedenkäsittely on laitettava kuntoon ennen lokakuun loppua.

Siirtymäajan pidennykset sekä vaatimustason muutokset ovat saaneet mökinomistajat kuitenkin odottavalle kannalle. Keskuskauppakamarin hyväksymän HTT-tavarantarkastaja Antti Heinosen mukaan asetuksen lieventäminen ei ole kuitenkaan enää todennäköistä. Nyt onkin viimeinen hetki ryhtyä jätevesiremonttiin.

– Asetuksen lieventäminen ei ole enää järkevästi mahdollista ilman, että koko asetus kumotaan, Heinonen sanoo tiedotteessa.

Jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka sijaitsevat joko pohjavesialueella tai alle sata metriä vesistöstä. Muissa kiinteistöissä asia pitää hoitaa kuntoon seuraavan luvanvaraisen remontin yhteydessä. Kuivakäymälällä varustetuissa ja kantoveden varassa olevissa mökeissä riittää jätevesiselvitys.

Jätevesiremontin laiminlyönti voi laskea kesämökin arvoa.

– Jätevesiasioiden järjestämisellä saattaa olla vaikutusta myös mökkikauppojen sujuvuuteen sekä mökin arvoon, Keskuskauppakamarin lakimies  Raisa Harju sanoo.

Hänen mukaansa nykyisin valtaosa mökkien ostajista on valveutunutta, sillä jätevesiasiat ovat olleet laajalti esillä.

– Mökin arvoon vaikuttavat eniten mökin sijainti sekä sen kunto ja ajanmukaisuus. Halutuimmat mökit sijaitsevat vesistöjen rannoilla, jolloin myös jätevesiasioiden on oltava kunnossa.

Remontin kustannukset vaihtelevat alle 1 000 eurosta jopa yli 10 000 euroon, koska kunnat voivat vaatia vaatia asetusta tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla.

– Keskimäärin vapaa-ajan asunnolla kustannus lienee kuitenkin alle 6 000 euron luokkaa, Antti Heinonen arvioi. 

– Hintalappu riippuu täysin varustelusta ja ratkaisusta, joka kiinteistölle tehdään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt