Financial Times: Suomi rakensi taloutensa talvisodasta asti ”tyynelle yhteistyölle” – nyt uhattuna

Talouslehden mukaan ”vuosikymmenen kestänyt taloustaistelu uhkaa suomalaista konsensuksen perinnettä”.

Financial Times aloittaa julkaisemansa talousreportaasin kuvailulla mustavalkoisista maisemista nähtynä Helsingin ja Jyväskylän välisestä junasta.

”Mutta jäisen maiseman kontrasti vääristelee tapaa, jolla asiat on pitkään tehty euroalueen pohjoisimmassa taloudessa”, FT toteaa.

”Venäjän kanssa käydystä talvisodasta 1940 lähtien Suomen talous on rakennettu tyynen yhteistyön varaan – jota suomalaiset kutsuvat sisuksi – bisnesten ja heidän työntekijöidensä välillä”.

Tämän yhteisymmärryksen perinteen todetaan olevan uhattuna vuosikymmenen kestäneen laman ja matalan kasvun jälkeen. Perinteen kerrotaan maanantaina olevan suurimmassa testissään, kun suurimman ay-järjestön edustajat päättävät, hyväksyvätkö he pitemmät työajat.

”Sisu on auttanut Suomea välttämään sosiaalisia jännitteitä joita on nähty esimerkiksi Kreikassa, mutta poliittinen keskustelu euroalueen kahdeksanneksi suurimmassa taloudessa ei voisi olla jakautuneempaa”.

Juttuun on haastateltu jyväskyläläisyrityksen talouspäällikkö Janne Mustosta, Taloustutkimuksen Jari Pajusta, SAK:n Olli Koskea ja valtiovarainministeri Alexander Stubbia.

FT esittelee yhteiskuntasopimusta ja toteaa, että hallitus haluaa sen nyt. Sen kerrotaan olevan viides yritys.

Kommentit