Antti Rinne. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Antti Rinne Ylelle: Jos työllisyys ei kasva, tulee vaikeat ajat

Pääministeri hakee tulevaisuusinvestoinneissa ”maltillista” liikkeellelähtöä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo Ylen uutisille, että sihti on kauas. Työllisyydessä pitää katsoa yli hallituskauden ja saada se kasvamaan paljon nykyistä ylemmäs, 82 prosenttiin.

Toisaalta pysyviä menoja lisättäessä Rinteen mielestä ei ole olennaista, käytetäänkö nyt rahaa johonkin puoli miljardia enemmän vai vähemmän, vaan mitä sillä saa.

– Pysyvät menot kasvavat noin miljardilla. Me kutsumme niitä investoinneiksi tässä ajassa ja ne lisäävät hyvinvointia.

Pääministeri puolustaa linjaansa, joka on eri kuin Juha Sipilän (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) hallituksilla. Rinne puhuu vastasyklisyydestä eli suhdanteen heiketessä investoidaan, jotta talous pysyisi pitkällä aikavälillä kasassa.

– Jos työllisyyttä ei pystytä lisäämään, tulee tosi vaikeat ajat, Rinne sanoo.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander sanoo Ylelle, että kuulisi mielellään pohdintaa pitkän aikavälin talouskehityksestä.

– Pointti on, että velkakestävyyttä pitäisi katsoa pitkällä aikavälillä.

Spolanderin mielestä julkisessa taloudenpidossa katseen pitää ulottua kauas, jotta velkaa ei kerry liikaa suhteessa maksykykyyn.

– Kun lasketaan skenaarioita vuodesta 2023 eteenpäin, keskustelu siitä, mikä on väliaikaista ja pysyvää, pyyhkiytyy pois. On keskityttävä taloutta ohjaaviin suuriin virtoihin, hän toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt