Verkkouutiset

Thaimaalainen mansikanpoimija. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yritykset tyytyväisiä ulkomaalaisiin työntekijöihin

Suomalaisia ei kyselyn mukaan riitä duunaritasonkaan tehtäviin.

Yritykset ovat tyytyväisiä palkkaamiinsa ulkomaalaisiin työntekijöihin. Keskuskauppakamarin tekemän kyselyn mukaan vain 6 prosenttia on ollut tyytymätön, kun taas kokemusta pitää myönteisenä 68 prosenttia. Loput suhtautuvat asiaan neutraalisti.

– Moni yritys ratkoo osaajapulaa rekrytoimalla ulkomaalaisia osaajia ja heidän kokemuksensa ovat erittäin positiivisia, sanoo Keskuskauppakamarin johtava osaamisasiantuntija Mikko Valtonen.

Keskuskauppakamari kysyi asiaa 1200 yritykseltä. Näistä noin 40 prosenttia on palkannut ulkomaalaisia työntekijöitä.

– Edelleen noin 60 prosenttia yrityksistä ei rekrytoi ulkomailta eikä siis hyödynnä tätä mahdollisuutta. Osaajapulan ratkaisemiseksi pitää ottaa käyttöön kaikki keinot. Me yksinkertaisesti tarvitsemme enemmän ulkomaalaisia osaajia Suomeen, Valtonen sanoo.

Hän sanoo, että yksi suuri hidaste palkkaamiselle on hidas oleskelulupaprosessi. Lähes 45 prosentin mielestä prosessi on kankea tai erittäin kankea.

Valtonen huomauttaa, että yritykset tarvitsevat osaajia erityisesti niin sanottuihin duunaritöihin eli työntekijätason tehtäviin. Näin arvioi 70 prosenttia vastaajista. Hieman alle 50 prosenttia tarvitsee osaajia asiantuntijatehtäviin ja 10 prosenttia johtotehtäviin.

– Kyselyn tuloksista herää vakava huoli siitä, keskittyykö hallitus liikaa vauhdittamaan vain asiantuntijoiden ja erityisasiantuntijoiden maahanmuuttoa. Yrityksillä on suuri tarve myös ihan tavallisille ammattiosaajille.

Yleisin syy rekrytoida ulkomaalaisia osaajia on se, että Suomesta ei ole saatavilla yrityksen tarvitsemaa osaavaa työvoimaa.

Uusimmat
MAINOS