Verkkouutiset

Lumimaisemaa Levillä Kittilässä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Ympäristöprofessori: Pohjoinen lumipeitealue laajimmillaan yli 50 vuoteen

Asiantuntijan mukaan kyse on valon pilkahduksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori ja varadekaani Atte Korhola listaa Twitterissä ympäristö- ja ilmastotietoja, joita hän luonnehtii ”valon pilkahduksiksi synkistelyn keskellä.

Hänen mukaansa pohjoinen lumipeitealue on nyt satelliittimittausten perusteella laajimmillaan 56 vuoteen. Lumipeitteellä on tärkeä rooli auringonvalon heijastamisessa pois.

– Suuren koralliriutan korallipeite on laajinta 36 vuoteen, hän toteaa lisäksi.

Korhola huomauttaa kolmantena hyvänä uutisena, että maapallon ilmastopäästöt ovat kääntyneet SSP2-4.5 skenaarion mukaisiksi.

Tällä tarkoitetaan kolmatta viidestä YK:n ilmastoraportissa listatusta skenaariosta siitä, miten ilmasto kehittyy ja millaisia vaikutuksia sillä tulee olemaan.

SSP2-4.5 edustaa arviossa keskitietä. Siinä päästöjä ei kokonaispäästöjä ei onnistuta vähentämään nopeasti, mutta ne laskevat silti nollaan vuosisadan loppuun mennessä. Tässä vaiheessa maapallon keskilämpötilan arvioidaan nousevan 2,7 asteella. Suuria yhteiskunnallisia mullistuksia ja nykyisestä poikkeavaa vastakkainasettelua ja kilpailua resursseista ei kuitenkaan lämpenemisen vuoksi koeta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)