Verkkouutiset

Yllätysnäkemys Pohjois-Koreasta: Maassa onkin valloillaan kapitalismi

Puolet pohjoiskorealaisista elävät kohtuullisen vapaassa markkinataloudessa ja kapitalistisessa talousjärjestelmässä, kertoo Die Welt.

Pohjois-Koreaa on totuttu pitämään muusta maailmasta eristäytyneenä kommunistivaltiona, jossa hinnat ja tuotantomäärät ovat tiukasti valtion kontrollissa. Saksalaislehti Die Welt murskaa käsityksen Pohjois-Koreasta: kaupungeissa luetaan länsimedioita ja käytetään vapaasti matkapuhelimia.

Asia käy ilmi toimittaja James Pearsonin tuoreimmasta Pohjois-Koreaa käsittelevästä kirjasta. Yhdessä toimittajakollega Daniel Tudorin kanssa kirjoitettu kirja käsittelee pohjoiskorealaisten arkea. Se selvittää, miten pohjoiskorealaiset käsittelevät muun muassa medioita, poliittista järjestelmää ja työleirejä

– Useimmissa kirjoituksissa korostetaan maan omituisuutta ja hulluutta, mutta samaan aikaan maassa elää 24 miljoonaa korealaista, jotka stalinistisista, painajaismaisista olosuhteista huolimatta haluavat elää tavallista elämää, Pearson sanoo.

Monille saattaa olla yllätys, että nuoret pohjoiskorealaiset järjestävät tanssijuhlia hylätyissä taloissa ja katsovat uusia eteläkorealaisia TV-sarjoja.

Markkinatalousjärjestelmä otettiin Pohjois-Koreassa käyttöön 1990-luvulla keskellä nälänhätää, kun ihmiset menettivät luottamuksensa valtioon. Laittomat kauppahallit kasvavat jatkuvasti ja valtio ei puutu ilmiöön.

Rahalla saa kaikkea: kännyköitä, olutta, muotiasusteita huumeita tai vaikkapa vapautuksen vankilasta. Jos summa on riittävä, voi ostaa jopa paon rajan yli Kiinaan.

Uusimmat
MAINOS