Verkkouutiset

Ensimmäinen omikronmuunnoksen koronatartunta on todettu Suomessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yllättävä tutkimus: Lasten koronatesteissä usein vääriä negatiivisia

Suomalaistutkijan mukaan tulos vaikuttaa epidemian hallintaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oireilevien lasten PCR-testeistä saamista negatiivisista koronatuloksista merkittävä osa voi olla vääriä, arvostetussa lääketieteen julkaisu Lancetissa julkaistu tutkimus osoittaa.

Tästä löytyvässä norjalaistutkimuksessa selvitettiin viruksen leviämistä kotitalouksissa alueella, jossa viruksen leviäminen yhteisössä oli vähäistä. Tautiepäilyjä tutkittiin PCR-testeillä ja vasta-ainetutkimuksilla.

Tutkimuksessa seurattiin taudin leviämistä 112 kotitaloudessa Norjan Bergenissä.

Tulokset olivat osin ristiriidassa aiempien tietojen kanssa. Lasten tartuntoja on pidetty läpi pandemian merkittävästi aikuisten tartuntoja epätodennäköisempinä. Tulosten perusteella jatkotartuntoja tuli kuitenkin kotitalouksissa suurin piirtein saman verran aikuisille ja lapsille. Tässä havaittiin mielenkiintoinen yksityiskohta. Oireilevien, mutta negatiivisen tuloksen PCR-testissä saaneiden kohdalla vasta-ainetestit paljastivat koronatartunnan jopa 42 prosentilla.

– Tuloksemme osoittavat, että vahvistettujen tapausten lähikontaktit mahdollisesti tartuttavat tautia riippumatta siitä, ovatko he oireettomia tai onko heillä negatiivinen PCR-tulos, tutkijat toteavat.

Solubiologi ja neurotieteilijä Pirta Hotulainen pitää tutkimusta merkittävänä. Hän kirjoittaa Twitterissä sen tulosten olevan mielenkiintoisia ja vaikuttavan epidemian hallintaan.

– Melkein puolet niistä lapsista, joilla oli oireita, mutta RT-PCR testi oli negatiivinen, oli oikeasti COVID19! Tämä siis tarkoittaa että iso osa lapsista, erityisesti, jos heillä on oireita, antaa RT-PCR-testillä väärän negatiivisen, hän summaa.

Tärkeimpänä tekijänä tutkija pitää testausta, eristystä ja jäljitystä.

– Etenkään lapsen negatiivinen tulos ei tarkoita etteikö hän kantaisi virusta. Pitää ottaa huomioon myös oireet ja altistuksen todennäköisyys. Kotona tartunnan saaminen on hyvin todennäköistä, Hotulainen kirjoittaa.

– Pitää myös ymmärtää, että lapset sairastavat COVID19:n paremmin piilossa eli sairastajia ja tartunnan kantajia on enemmän kuin arvioimme testien perusteella, hän jatkaa.

Tutkija ehdottaa, että testausta, eristämistä ja jäljittämistä jatkettaisiin tinkimättä.

– Kun luokassa tai kotona todetaan virusta, asetetaan muut karanteeniin. Emme voi jatkaa taudin levittämistä tietoisesti kuten teemme nyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)