Verkkouutiset

Yli kolmannes turvapaikanhakijoista on miettinyt itsemurhaa

Turvapaikanhakijoiden henkistä ahdinkoa lisää traumaattisten kokemusten lisäksi kohdemaassa koettu syrjintä ja muut stressitekijät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme neljästä turvapaikanhakijasta kärsii oireista, jotka viittaavat ahdistukseen ja masennukseen. Enemmän kuin kolmasosa turvapaikanhakijoista kertoo ajatelleensa itsemurhaa.

Tiedot käyvät ilmi Åbo Akademissa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin turvapaikanhakijoiden psyykkistä terveydentilaa.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet turvapaikanhakijat kertoivat kokeneensa jonkinlaisen traumaattisen tapahtuman joko kotimaassaan tai pakomatkallaan Suomeen. Enemmän kuin kaksi kolmasosaa vastaajista oli kokenut väkivaltaa, kidutusta tai ollut lähellä kuolemaa, ja 42 prosenttia oli ollut vangittuna.

Näistä kokemuksista huolimatta, arkiset stressitekijät kuten syrjintä, huoli perheen turvallisuudesta, vaikea turvapaikkamenettely ja pelko palautuksesta kotimaahan, lisäsivät suurimman osan osallistujien psyykkistä pahoinvointia enemmän kuin aiemmat väkivaltakokemukset.

– On huolestuttavaa, että niin moni turvapaikanhakija on kokenut syrjintää, varsinkin ottaen huomioon tämän kielteisen vaikutuksen psyykkiseen vointiin. Aiemmat tutkimukset ovat myös näyttäneet, että syrjintä estää integrointia yhteiskuntaan, sanoo tutkimusta ohjannut psykologian professori Pekka Santtila.

– Paikallisväestön ja muiden turvapaikanhakijoiden sosiaalinen tuki on osoittautunut suojaavan turvapaikanhakijaa syrjinnän ja huolestuneisuuden kielteisiä vaikutuksia vastaan, Santtila lisää.

Tutkimukseen osallistui 507 turvapaikanhakijaa. Tiedot kerättiin kesällä 2016 kahdessatoista vastaanottokeskuksessa Etelä-Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)