Verkkouutiset

Koululainen saa rokotteen Britanniassa tammikuussa. / LEHTIKUVA / AFP Paul Ellis

Yli kaksi kolmasosaa rokotteen jälkioireista on kuviteltuja

Monet lumelääkettä saaneet koehenkilöt kertoivat tunteneensa haittavaikutuksia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa koronavirusrokotteen yleisesti ilmoitetuista sivuvaikutuksesta voi johtua lumevaikutuksesta.

Tutkijat kävivät läpi kahdentoista kliinisen rokotetutkimuksen tiedot ja havaitsivat, että niin sanottu nocebo-vaikutus vastasi 76 prosentista yleisimmistä sivuvaikutuksista ensimmäisen annoksen jälkeen ja noin 52 prosentista toisen annoksen jälkeen.

Käsitteellä viitataan epämiellyttävinä pidettyihin oireisiin, joiden syyksi luullaan lumelääkettä, jolla ei ole todellisuudessa minkäänlaisia farmakologisia vaikutuksia. Lumelääke voi koostua esimerkiksi sokerista tai suolaliuoksesta.

Monet lumelääkettä saaneet koehenkilöt kertoivat systeemisistä haittavaikutuksista, kuten päänsärystä ja väsymyksestä. JAMA Network Open -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan oireet aiheutuvat muista tekijöistä, kuten ahdistuksesta.

– Lumelääkkeen aiheuttamista haittavaikutuksista kerrotaan usein satunnaistetuissa kokeissa, tutkimusjohtaja Julia Haas toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa aiheen tutkiminen on tärkeää, sillä osa ihmisistä kieltäytyy rokotteesta väitettyjen haittavaikutusten perusteella.

Uusimmat
MAINOS