Verkkouutiset

”Yli 30 miljoonaa euroa perheille, joilla ei ole maassa olon edellytyksiä”

Eduskunnassa ihmeteltiin, kuuluuko Helsingille vastuu koko maan paperittomien ulkomaalaisten hoidosta.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti äskettäin äänestyksen jälkeen aloittaa kiireettömän hoidon tarjoamisen paperittomille ulkomaalaisille. Kaupunginhallitus alisti päätöksen kuitenkin itselleen.

Akuuttihoitoa ja kiireettömän hoidon tarjoamista sinänsä ei ole vastustettu, mutta Helsingissä on kaivattu valtion kantaa asiaan. Pääkaupunki on käytännössä ainoa Suomen kaupunki, jossa paperittomia on.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina helsinkiläiskansanedustaja Lasse Männistö (kok.) kysyi, onko yksittäisen kunnan eli Helsingin tehtävänä ja vastuulla yksin tehdä ratkaisut paperittomien palveluista vai tulisiko kestävää ratkaisua hakea valtakunnan tasolla.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vastasi, ettei Helsingin tietenkään tule kantaa vastuuta kaikista ilman asianmukaisia papereita Suomessa oleskelevista.

Hänen mukaansa asian pohdiskelu on käynnissä ja ”valtakunnan linjaa” tarvitaan.

Laajemmasta yhteydestä huomautti kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.). Hänen mukaansa ulkomaalaislain mukaan maassa asuvan ulkomaalaisen tulee vastata ensisijaisesti itse toimeentulostaan. Laki toimeentulotuesta kuitenkin kieltää sosiaaliviranomaisia oma-aloitteisesti kertomasta maahanmuuttoviranomaisille, kun joku toistuvasti turvautuu toimeentulotukeen.

– Laki toimeentulotuesta siis tällä hetkellä estää ulkomaalaislain toteutumisen, Jussi Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa pelkästään Helsingissä on noin 9 000 ulkomaalaista kotitaloutta, jotka ovat periaatteessa toimeentulon edellytysten piirissä, mutta ovat silti toimeentulotuen asiakkaita.

– Vuonna 2012 näihin talouksiin maksettiin toimeentulotukea yli 30 miljoonaa euroa. Siis talouksiin, joilla ei ulkomaalaislain mukaan ole maassa olon edellytyksiä, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kysyi, pitääkö hallitus ongelmana salassapitomääräyksiä, jotka estävät ulkomaalaislain toteutumisen.

Ministeri Huovinen vastasi, että sosiaaliviranomainen ei voi olla asiassa aloitteellinen, mutta maahanmuuttoviranomainen voi halutessaan tietoja kysyä ”ja ne myös annetaan”. Hänen mukaansa toimeentulotuen erityistilanteita selvittävä työryhmä tulee tarkastelemaan myös tätä kysymystä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)