Verkkouutiset

Näkymä Ukrainan Donetskin alueen Kostyantynivkassa. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Yle: Venäjä yrittää sodan ratkaisua

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija uskoo Ukrainassa kevään aikana nähtävän hyökkäyksen muuttavan sodan kulun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsströmin mukaan Venäjä pyrkii ratkaisemaan Ukrainan sodan kesään mennessä. Forsström uskoo Venäjän pian tekevän merkittävän hyökkäyksen pakottavan Ukrainan neuvottelemaan.

– Perustelen tätä sillä, että Venäjä ei voi olla osallisena jäätyneessä konfliktissa itse. Tämä (sotiminen) syö heitä yhtä lailla. Sota on heille ongelma, ei sitä voi kiistää, Pentti Forsström sanoo Ylellä.

Erikoistutkijan mukaan Venäjänkään tämänhetkinen voima ei riitä massiiviseen hyökkäykseen, vaan miehiä tarvitaan lisää. Vaihtoehdot ovat mobilisaatio tai nykyisen ikäluokan palvelusajan pidentäminen.

Moskova valmistelee Forsströmin mukaan jatkuvasti hyökkäystään kuluttamalla Ukrainan voimia pitkin rintamaa. Ukrainan miesvoima kuluu ja joukot alkavat väsyä.

– Tämä taistelukosketuksen ylläpito pitkin rintamaa merkitsee, ettei Ukraina pääse lepuuttamaan joukkojaan miltään osin.

Ukrainan saamat ulkomaiset aseet ovat talven ja kevään aikana vähentyneet merkittävästi. Esimerkiksi ilmatorjuntaohjukset ovat lopussa.

Pentti Forsström arvelee tavoitteeksi Ukrainan kansantalouden nujertamista. Kevään hyökkäyksen suunnaksi hän arvelee joko Harkovan kaupunkia tai Mustanmeren rannikkoa, ja sivustahyökkäystä Kiovan suuntaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)