Verkkouutiset

Yle: Rekkakuskeja ajaa 450 euron kuukausipalkalla

Suomalaisviranomaisilla on huonosti keinoja puuttua ulkomaalaisten kuljettajien alipalkkaukseen.

Suomessa ajaa raskaita ajoneuvoja ulkomaalaisia henkilöitä, jotka ansaitsevat vain satoja euroja kuussa.

Alipalkatut kuskit tulevat eritysesti Itä-Euroopan maista. Ukrainalainen Sergei kertoo Ylelle ansaitsevansa 450 euroa kuukaudessa.

Tilastojen mukaan puolalainen, kansainvälisiä kuljetuksia ajava kuski tienasi toissa vuonna keskimäärin 600 euroa. Suomalainen kuljettaja tienaa monin verroin enemmän, keskimäärin 2800 euroa.

Laillisestakin kabotaasista eli siitä, että ulkomainen kuljettaja ajaa Suomessa kolme ajoa viikossa, pitäisi maksaa suomalaista palkkaa. Työehtoja valvovilla aluehallintoviranomaisilla ei ole kuitenkaan valtuuksia pysäyttää rekkoja tien päällä ja tarkistaa palkkakuitteja.

Uudenmaan Avi ja Tulli järjestävät välillä satamissa yhteisiä iskuja. Jos kuljetus on laiton, se keskeytetään. Kuorma puretaan ja kuljettaja poistetaan maasta. Enempää seurauksia ei koidu.

On tavallista, että kansainvälisiä kuljetuksia ostetaan alihankintana esimerkiksi Baltiasta tai Puolasta. Silloin kuljettajalle voi täysin laillisesti maksaa lähtömaan palkkaa.

Lähetettyjen työntekijöiden direktiivi ei koske kuljettajia. Lakihanke heidän työolojensa parantamiseksi on Euroopan parlamentin käsittelyssä.

Uusimmat
MAINOS