Verkkouutiset

Yle: Ruska on nyt tavallista upeampi

Väriloisto ulottuu poikkeuksellisesti samaan aikaan napapiiriltä Suomenlahden rannikolle.

Suomessa on tänä syksynä monella tapaa poikkeuksellinen ruska, kertoo Yle.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkasen mielestä on mielenkiintoista, että hyvä ruska ulottuu samaan aikaan napapiiriltä Suomenlahden rannikolle. Normaalisti jo Lapin sisällä on noin kolmen viikon ero siinä, miten ruska alkaa.

Jalkasen mukaan ruska on etelässä selvästi aikaisessa. Syiksi hän listaa pohjaveden alhaisen pinnan ja sen, että puut kärsivät kesällä kuivuudesta. Lisäksi syyskuun kylmät säät sattuivat sopivaan saumaan ja vahvistivat väriä.

– Yöpakkaset kirkastavat värejä ja hidastavat lehtien irtoamista. Voi olla, että kaunis jakso kestää aika pitkään yöpakkasten ansiosta, ennakoi Jalkanen Ylelle.

Yleensä hyvä sienivuosi ja hyvä ruska kulkevat käsi kädessä. Nyt on kuitenkin ollut surkein sienivuosi yli 30 vuoteen. Jalkasen mukaan hyvä ruska kielii puiden hyvästä kunnosta, ja puilla olisi ollut aikaa tuottaa sokeria sienille jaettavaksi. Hän ihmettelee, että näin ei ole käynyt.

Jalkasen mukaan Suomessa on nyt niin sanottu keltainen ruska. Punaista väriä ei pohjoisessa ja keskisessä Suomessa juurikaan näy. Haavatkin ovat keltaisia.

– Joskus tosi hyvään ruska-aikaan tulee myös koivuun vahvaa punaista väriä, hän huomauttaa.

Uusimmat
MAINOS