Verkkouutiset

Kassatyöntekijä on oppinut tunnistamaan, milloin asiakas häpeää ostoksiaan. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Yle: Näiden tuotteiden ostaminen hävettää

Kassamyyjän mukaan ostostensa nolostelulle ei ole tarvetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etenkin intiimituotteiden ostaminen aiheuttaa monelle asiakkaalle häpeää, Yle kertoo. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kondomit, inkontinenssisuojat ja raskaustestit.

Ylen haastattelema kassatyöntekijä on oppinut tunnistamaan, milloin asiakas häpeää ostoksiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kun ihminen tulee jonkun sellaisen tuotteen kanssa, jota hän nolostelee, niin se joko peitetään toisen tuotteen alle tai käännetään väärinpäin, ettei kassa huomaisi, hän sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa on myös tyypillistä, että asiakas pyrkii maksamaan häpeää aiheuttavat ostoksensa myös itsepalvelukassalla. Myyjän mukaan ostosten häpeäminen on kuitenkin tarpeetonta.

– Niitä tuotteita tulee kassahihnalle koko ajan. Ei meille (myyjille) tule mieleenkään alkaa miettiä, mitä joku ostaa.

Nykyään yhä useampi kokee häpeää myös ruokaostoksistaan. Yliopistotutkija Essi Pöyry Kuluttajatutkimuskeskuksesta kertoo Ylelle, että nykyään yhä useampi voi kokea häpeää esimerkiksi epäterveellisten elintarvikkeiden ostamisesta.

Myös lihatuotteiden ostaminen voi tuottaa joissakin kuluttajissa häpeää. Pöyryn mukaan tämä johtuu osittain siitä, että nykyään kulutusvalinnat mielletään yhä vahvemmin osaksi ihmisen identiteettiä.

– Häpeä seksi- ja intiimituotteiden tai alkoholin ostamisesta tai velaksi ostamisesta on vähentynyt. Tilalle on kuitenkin tullut ympäristön kannalta kestämättömän tai epäterveellisen kulutuksen häpeäminen, Pöyry sanoo Ylelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)