Verkkouutiset

Sodassa Ukrainaa vastaan Venäjä on hyödyntänyt avoimista lähteistä saatua tietoa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Yle: Kuntien ja yritysten pitäisi rajoittaa kartta- ja paikkatietoja

Jo viime vuonna kuntien karttapalveluihin tehtiin paljon hakuja esimerkiksi Venäjältä.

Kuntien ja yritysten pitäisi rajoittaa nykyistä enemmän sähkö- ja tietoliikennekaapelien, kaukolämpöverkkojen ja vedenjakeluverkostojensa sijaintitietojen saatavuutta turvallisuussyistä patistaa puolustusministeriön yhteydessä toimivan Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen Ylen uutisten mukaan.

Käytännössä kyse on usein avoimesti tietoverkosta saatavista kartta- ja paikkatiedoista eli kartoista, missä maanalaiset kaapelit ja putket kulkevat.

Patistuksen syy juontaa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä siitä, että jo viime vuonna kuntien karttapalveluihin tehtiin paljon hakuja esimerkiksi Venäjältä.

– Sen tiedon mukaan, mitä minä olen saanut, niin epäilyt ovat ihan selkeät, Toivonen sanoo.

Sodassa Ukrainaa vastaan Venäjä on hyödyntänyt avoimista lähteistä saatua tietoa.
Turvallisuuskeskustelussa käytetään käsitettä kriittinen infrastruktuuri. Kyse on siis yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömien rakenteiden suojaamisesta.

– Kaikille kunnille suosittelisin, että ne poistaisivat kriittiseen infraan liittyvän avoimen kartta-aineiston ja siirtäisivät sen pyyntöperusteiseksi. Toivon, että sitä samaa tehdään yrityksissä, Toivonen sanoo Ylellä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)