Verkkouutiset

Kouluissa odotellaan parhaillaan Huoltovarmuuskeskuksen tilaamaa kuutta miljoonaa koronatestiä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Yle: Kouluissa ihmetellään, mitä koronatesteillä tehdään

Testien saapumista odotellessa koronaepidemian hoitoon ja rajoituksiin kouluissa on jo tullut uusia ohjeita.

Kouluissa odotellaan parhaillaan Huoltovarmuuskeskuksen tilaamaa kuutta miljoonaa koronatestiä. Testien pitäisi saapua Suomeen parin viikon kuluessa, kertoo Ylen uutiset.

Muun muassa Espoossa koulutoimi on jo suunnitellut testien jakelua koteihin ja miettinyt, miten vanhemmille saadaan viesti testin oikeaoppisesta tekemisestä, kertoo Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho Ylen uutisille.

– Videolla pitäisi antaa vanhemmille ohjeet niin, että kotona tehtävän testin tulos olisi luotettava, hän sanoo.

Testien saapumista odotellessa koronaepidemian hoitoon ja rajoituksiin kouluissa on jo tullut uusia ohjeita. Silloin kun testeistä vielä puhuttiin, vaihtoehtona oli etäkoulu. Tällä hetkellä Espoossa, niin kuin ei muuallakaan, ei koronan takia enää aseteta koululaisia karanteeniin eikä jäljitystä tehdä. Uusia ohjeita tulee jatkuvasti.

Kun testit saapuvat kouluihin, ei voida edes pakottaa vanhempia tekemään niitä lapsilleen, koska ei ole poikkeustilaa, sanoo Rinta-aho. Koulu voi sitä vain suositella.

Rinta-aho ei ole varma, mihin kotitestausta enää tarvitaan. Hänen mukaansa Espoossa tartuntatautilääkärit sanovat, että tauti ei helposti leviä lapsesta toiseen, eikä ainakaan Espoon kouluissa ole ollut yhtään isoa koronatartuntarypästä.

Rinta-aho katsoo, että kyse on poukkoilevasta tahtotilasta, jossa tehdään yksittäisiä päätöksiä ja selkeä strategia puuttuu. Koko korona-aika on hänen mielestään ollut samanlaista.

– Ostetaan ensin kuusi miljoonaa pikatestiä, ja sitten todetaan, että korona on sairaus muiden joukossa ja jos olet kipeä, ole kotona. Mutta nyt kun nämä testit on saatu tilattua, yritetään hoitaa tilanne niin, että veronmaksajien rahat eivät ihan kankkulan kaivoon mene, Rinta-aho sanoo.

Uusimmat
MAINOS