Verkkouutiset

Yle: Kokonaisia kerrostaloja puretaan nyt kannattamattomina

Taloja voidaan pian purkaa lähes kokonaan valtion tuella.

Tyhjien ARA-asuntojen purkulupien määrä on räjähtänyt, Yle kertoo.

Useimmiten vanhat asunnot sijaitsevat väärässä paikassa tai ne ovat liian suuria ihmisten nykyiseen tarpeeseen nähden. Erityisesti väestöltään vähenevillä alueilla vuokra-asuntojen kysyntä on laskenut ja asuntoja jää entistä enemmän tyhjilleen.

Kun vuonna 2014 purkulupia myönnettiin 356:lle asunnolle, vuosina 2018 ja 2019 purkulupa heltisi jo runsaalle 1[nbsp]500 asunnolle. Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurjen mukaan pelkästään Savonlinnassa purettiin viime vuonna ainakin kymmenen kokonaista kerrostaloa ja kaksi rivitaloa.

– Voisin väittää, että tulemme purkamaan vielä toisen mokoman lisää. Kyllähän tämä tilanne on aika karu, Hannu Kurki sanoo Ylelle.

Tyhjien kerrostalojen purkamista ovat vauhdittaneet valtion aktiiviset toimet viime vuosina, kun purkuavustuksen enimmäismäärää on nostettu asteittain. Tällä hetkellä ynpäristöministeriö valmistelee asetusta, jonka myötä purkuavustusta voisi saada 90 prosenttia vuokratalojen purkamiskustannuksista. Aiemmin määrä on ollut 70 prosenttia.

90 prosentin purkuavustus voidaan myöntää, jos purettava kerrostalo sijaitsee kunnassa, jonka asuntomarkkinatilanteessa ja väestökehityksessä tapahtuneet muutokset ovat vaikeuttaneet vuokrataloyhtiöiden toimintaa.

Suurempi purkuavustus on myös mahdollinen, jos taloyhtiö on merkittävissä talousvaikeuksissa.

Asetusesitys pohjautuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan. Asetuksen on määrä tulla voimaan alkuvuoden aikana ja päättyisi vuonna 2022.

Talojen purkulupia myöntävän asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreimman asuntomarkkinakatsauksen mukaan tyhjiä ARA-asuntoja oli vuoden 2019 maaliskuussa 8[nbsp]900. Yli puoli vuotta tyhjänä olleita asuntoja oli 4[nbsp]500.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)