Verkkouutiset

Havainnekuva Global Class -luokan risteilijästä. Kuva: MW Werften

Yle: Jättiristeilijän satojen miljoonien konkurssi uhkaa kaatua myös Suomelle

Finnvera on taannut telakan ottamia lainoja 365 miljoonalla eurolla.

Saksalainen Werften-telakka on ajautumassa konkurssiin ja osa maksamatta jääneistä laskuista saattaa päätyä Suomen maksettaviksi, kertoo Yle.

Suomen valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera on taannut lainaa, jolla telakka maksaa suomalaisilta yrityksiltä ostamiaan tuotteita ja palveluita. Takauksen arvo on 365 miljoonaa euroa.

– Kyllä nykytiedon valossa konkurssi on kohtuullisen mahdollinen. Vaikea sanoa voidaanko se vielä välttää, tilanne on vielä kesken, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta Ylelle.

Pohjois-Saksassa sijaitseva telakka on rakentamassa maailman suurinta risteilyalusta, joka on telakan mukaan 80-prosenttisesti valmis, vaikka sen piti valmistua jo viime vuonna.

Jättialukseen oli määrä tulla toimituksia kuudeltatoista suomalaisyritykseltä yhteensä yli 500 miljoonan euron arvosta.

Haarasillan mukaan olisi kaikkien osapuolten edun mukaista, että keskeneräinen risteilijä saataisiin valmiiksi. Se saattaa vaatia Finnveran ja muidenkin rahoittajien lisäpanostuksia.

– Finnvera varautuu mahdollisiin luottotappioihin tekemällä tarvittaessa tappiovarauksia ja keräämällä puskureita tappioiden kattamista varten, Haarasilta muotoilee.

Finnveralla on kaikkiaan telakoiden ja niiden asiakkaina olevien varustamojen rahoituksessa 4,5 miljardin euron rahoitusvastuut.

Uusimmat
MAINOS