Verkkouutiset

Yle: Hallitus rajoittamassa kaavavalituksia

Hallitus aikoo sittenkin rajata mahdollisuutta valittaa kaavoista, kertoo Ylen uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan esitystä, jonka mukaan valitusoikeus korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää aina valitusluvan saamista. Myös ELY-keskusten valitusoikeutta aiotaan rajata, kertoo Yle.

Hallitus perääntyi reilu kuukausi sitten aikeestaan karsia kuntalaisten yleistä kaavavalitusoikeutta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei vienyt hanketta eteenpäin, koska oikeusoppineet katsoivat valitusoikeuden rajaamisen demokratiaa ja kuntalaisen oikeuksia vahingoittavaksi.

Nyt jokainen kuntalainen voi valittaa jokaisesta kunnassaan hyväksytystä kaavasta.

Ympäristöministeriössä valmistellaan kuitenkin uutta hallituksen esitystä, jonka mukaan kaavoista voisi valittaa entiseen tapaan hallinto-oikeuksiin, mutta jatkovalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttäisi aina valitusluvan saamista. Tämä koskisi kaikkia rakentamis- ja ympäristöasioita.

KHO:n pitäisi ottaa kaavavalitus käsiteltäväksi, jos asialla olisi ennakkopäätöksen luonne, jos asiassa olisi tapahtunut ilmeinen virhe tai jos valitusluvan myöntämiselle olisi muu painava syy. KHO:n olisi myönnettävä valituslupa, jos jokin edellä mainituista perusteista täyttyisi eli KHO:lla ei olisi vapaata harkintavaltaa asiassa.

Lisäksi hallitus aikoo rajoittaa ELY-keskusten valitusoikeutta kaavapäätöksistä ja muuttaa niiden roolin konsultoivaksi.

Hallitus haluaa hankkeellaan vauhdittaa kaavoitusta ja rakentamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)