Verkkouutiset

Antero Vartian säätiöstä tutkintapyyntö – ”kuulin toimittajalta”

Poliisihallitus on tehnyt tutkintapyynnön Antero Vartian johtamasta Compensate-säätiöstä.

Poliisihallitus on tehnyt tutkintapyynnön yrittäjän ja vihreiden entisen kansanedustajan Antero Vartian johtamasta Compensate-säätiöstä. Twitterissä Vartia kertoo kuulleensa tutkintapyynnöstä ensi kertaa vasta siinä vaiheessa, kun toimittaja otti häneen yhteyttä.

– Olemme yli vuoden aktiivisesti selvittäneet tarvitseeko päästöjen kompensointi rahankeräysluvan. Kuukausi sitten jätimme lupahakemuksen. Nyt kuulemme toimittajalta, että Poliisihallitus on jättänyt meistä tutkintapyynnön selvittääkseen oikeustilan, Vartia tviittaa.

Vartia ei ymmärrä Poliisihallituksen linjausta.

– Ihmisten on voitava kantaa vastuu päästöistään ja sen vuoksi tarvitsemme myös kompensointia. Poliisihallituksen mukaan omien jälkien siivoaminen on vain luvanvaraista hyväntekeväisyyttä. Jos näin on, lakia on pakko muuttaa. Ilmasto ei odota, vaan meidän on toimittava nyt!

Compensate-säätiön toiminnan ideana on se, että tuotteen maksamisen yhteydessä ostaja maksaa lisämaksun, jonka yritykset siirtävät lyhentämättömänä säätiölle.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Jouni Kitunen kommentoi asiasta uutisoineelle Ylelle , että säätiön toiminta on rahankeräyslaissa tarkoitettua rahankeräystä. Poliisihallitus on tulkinnut jo aiemmin, että ilmastopäästöjen hyvityspalveluita tarjoavan Compensaten toiminta vaatii rahankeräysluvan.

– Tällaisissa malleissa on hyvin vaikea ymmärtää, osallistuuko lahjoittajana vastikkeettomaan rahankeräykseen vai ollaanko ostamassa tuotetta tai palvelua itselleen aidosti, Kitunen kommentoi.

Hän ei suostu avaamaan tutkintapyynnön sisältöä tarkemmin. Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että rahankeräyslupaa koskeva tutkintapyyntö on saapunut Poliisihallitukselta, mutta ei suostu kommentoimaan asiaa tarkemmin.

Vartia kertoo Ylelle olevansa yllättynyt tutkintapyynnöstä. Hänen mukaansa säätiö jätti rahankeräyslupahakemuksen joulukuun alussa. Vartia kertoo Ylelle, että säätiö oli alun perin pyytänyt Poliisihallitukselta lausuntoa rahankeräysluvan saamiseksi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)