Verkkouutiset

Teksti "Miinoja?" kertoo, että alue on vielä tutkimatta räjähteiden varalta Andriivkassa Ukrainassa 21. huhtikuuta 2022. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Yhdysvallat lähettää robottikoiria Ukrainaan

Uusi tekniikka auttaa Ukrainaa sen valtavassa miinanraivaustehtävässä.

Yhdysvaltain armeija suostuu tarjoamaan kaksi robottikoiraa amerikkalaiselle hyväntekeväisyysjärjestö Halo Trustille miinojen, räjähteiden ja muiden sotatarvikkeiden raivaamistyöhön Ukrainassa, kertoo Foreign Policy.

Ukrainalla on käsissään aivan massiivinen miinanraivaustyö, josta Verkkouutiset on aiemmin kertonut tässä. Venäläiset kylvivät Ukrainan maaperään niin paljon erilaisia ammuksia ja räjähteitä, että ukrainalaisilla on edessään toisen maailmansodan jälkeistä miinanraivaustyötä vastaava urakka. Kaiken lisäksi Ukrainan maaperästä löytyy edelleen runsaasti toisen maailmansodan aikaisia räjähteitä.

Apuun tulee nyt Boston Dynamics’in suunnittelema robottikoira Spot, jonka tarkoitus on auttaa kranaattien ja rypäleaseiden poistamisessa Kiovan alueella, sanoo Halo Trustin toiminnanjohtaja Chris Whatley.

Koiran etuosassa olevalla robottikädellä se voi työntää räjähtämättömät räjähteet, kuten rypälepommit, kuoppaan muiden ammusten kanssa, jolloin ne voidaan räjäyttää kaukana siviileistä 50-100 ammuksen erissä. Robotin käyttäjä voi olla samaan aikaan kymmenien metrien päässä.

Näin ei vaaranneta pomminpurkajia eikä oikeita koiria. Halo-säätiöllä on Ukrainassa Butšan ja Brovaryn alueella 10 miinanraivausryhmää.

Uusimmat
MAINOS