Verkkouutiset

Töölöläisiä kerrostaloja. LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ

Yhä useampi nainen sijoittaa asuntoon

Sijoitusasuntolainojen kysyntä OP Ryhmässä on kasvanut tasaisesti jo kymmenen vuoden ajan.

OP Ryhmästä haettujen sijoitusasuntolainojen suuruus on kasvanut kymmenessä vuodessa 30 prosenttia, ja hakemusten määrä on moninkertaistunut. Naisten osuus hakijoista kasvaa tasaisesti.

Kun vuonna 2012 osuuspankeista haettiin tammi-lokakuussa vajaat 4[nbsp]800 sijoitusasuntolainaa, tänä vuonna vastaavana aikana lainoja on haettu noin 14[nbsp]600 kappaletta.

– Asuntosijoittamisen suosion kasvua selittää ainakin se, että kyse on hyvin konkreettisesta sijoitusmuodosta. Suomalaiset myös arvostavat omistusasumista, joten asuntoon liittyvät asiat ovat monelle jo ennalta tuttuja oman taloyhtiön kautta, OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Paitsi sijoitusasuntolainojen määrä, myös niiden suuruus on kymmenessä vuodessa kasvanut. Sijoitusasuntoon haetaan nyt keskimäärin 104[nbsp]000 euron suuruista lainaa, kun luku oli kymmenen vuotta sitten vielä 80[nbsp]000 euroa.

Helsinkiläiset hakevat peräti 44 prosenttia suurempaa sijoitusasuntolainaa kuin kymmenen vuotta sitten, ja haetun lainan suuruus on nyt keskimäärin 151[nbsp]000 euroa.

Pääkaupunkiseudulla asuvat etsivät sijoitusasuntoa nimenomaan kotikaupungeistaan. Helsinkiläisistä sijoitusasuntolainaa hakevista 58 prosenttia hakee lainaa asuntoon Helsingissä, 43 prosenttia espoolaisista sijoitusasuntoon Espoossa ja 45 prosenttia vantaalaisista asuntoon Vantaalla.

Sijoitusasuntolainaa hakevien keski-ikä on laskenut kymmenessä vuodessa huomattavasti. Kymmenen vuotta sitten miehet hakivat sijoitusasuntolainaansa keskimäärin 47- ja naiset 49-vuotiaina, nyt lainaa hakevien miesten keski-ikä on 43 ja naisten 44 vuotta.

Ennen miehet hakivat sijoitusasuntoon selvästi suurempia lainoja kuin naiset, mutta tänä vuonna tällaista eroa ei enää ole.

– On ilo nähdä, että asuntosijoittaminen on tasa-arvoistumassa. Miehet hakevat sijoitusasuntolainaa yhä naisia useammin, mutta ero kutistuu vuosi vuodelta. Muualla Suomessa lainan hakijoistamme noin 62 prosenttia on miehiä, Helsingissä miesten osuus on laskenut 56 prosenttiin, Christie kertoo.

Sijoitusasuntolainaa hakevista valtaosa, 84 prosenttia, asuu omistamassaan asunnossa. Kymmenen vuotta sitten sijoitusasuntoon lainaa hakevista 47 prosenttia asui yksin, kun luku on nyt 64 prosenttia.

Lainaa hakevien säännölliset nettotulot olivat kymmenen vuotta sitten keskimäärin vajaat 2700 euroa kuukaudessa, nyt noin 3100 euroa kuukaudessa.

OP Ryhmä on Suomen suurin asuntolainarahoittaja.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)