Verkkouutiset

Euroopan komissio julkaisi ehdot, joilla ydinvoima ja kaasu voidaan hyväksyä kestäviksi ratkaisuiksi. (Photo by Francois WALSCHAERTS / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Ydinvoima ja maakaasu EU:n taksonomiaan – ”erinomainen uutinen Suomelle”

Uudistuksen tarkoituksena on määrittää kriteerit ympäristön kannalta kestävälle toiminnalle.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on tyytyväinen Euroopan komission esitykseen, jonka mukaan ydinvoima ja maakaasu luokiteltaisiin kestäväksi energiamuodoksi EU:n taksonomiassa.

– Hyvä, että komissio suhtautuu ydinvoimaan nykyaikaisesti. Mielestäni sen olisi pitänyt olla luokittelussa mukana heti alussa, Sarvamaa toteaa tiedotteessa.

EU:n taksonomian eli kestävän rahoituksen uudistuksen tarkoituksena on määrittää kriteerit ympäristön kannalta kestävälle rahoitustoiminnalle.

Euroopan komissio on julkaissut kriteerit, miten kaasu ja ydinvoima voidaan ottaa mukaan kestävän rahoituksen luokitteluun.

Komission mukaan ydinvoima-alan  toimintojen on täytettävä ydin- ja ympäristöturvallisuutta koskevat vaatimukset, ja kaasualan on edistettävä siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin

– Ydinvoiman sisällyttäminen taksonomiaan on erinomainen uutinen Suomelle, sillä meidän sähköntuotantomme perustuu pitkälti ydinvoimaan, Sarvamaa sanoo.

Europarlamentaarikko ihmettelee puheita siitä, että ydinvoiman ja maakaasun luokittelu kestäviksi energiamuodoiksi vesittäisi komission vihreän kehityksen ohjelman.

– On myös naiivia kuvitella, että nykyisessä energiapoliittisessa tilanteessa Eurooppa pärjäisi ilman ydinvoimaa tai kaasua, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan komission esitys ei ollut kuitenkaan täydellinen.

– Kyllä tässä jäi kirveelle töitä. Komission ehdottamat ydinvoimainvestointien takarajat olisi pitänyt poistaa kokonaan. Myös parlamenttia olisi pitänyt konsultoida prosessin aikana paremmin, Sarvamaa kritisoi.

Jotta asetus ydinvoiman sisällyttämisestä taksonomiaan voidaan lopullisesti hyväksyä, sekä Euroopan parlamentin että jäsenmaiden on hyväksyttävä komission esitys.

– Kyllä tästä mielenkiintoinen loppunäytös vielä saadaan aikaan, ja etenkin parlamentissa on varmasti luvassa tiukka äänestys, Sarvamaa toteaa.

Uusimmat
MAINOS