Verkkouutiset

Maskipakosta kertova lappu New Yorkissa. / SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / LEHTIKUVA

WHO:n pääjohtaja varoittaa X-pandemiasta

Uusi taudinaiheuttaja voisi siirtyä eläimistä ihmisiin ja levitä sen jälkeen eri puolille maailmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehottaa eri valtioita tekemään riittäviä varautumistoimia seuraavaa pandemiaa varten.

Hänen mukaansa uusi tautiaalto voisi olla koronapandemiaakin tuhoisampi.

Pääjohtaja muistutti YK:n kokouksessa Sveitsissä, ettei koronaviruskaan ole vielä kadonnut mihinkään. Patogeeni jatkaa muuntumistaan.

– On olemassa uhka uudesta muunnoksesta, joka voisi aiheuttaa tautiaaltoja ja lisätä kuolleisuutta. On myös uhka siitä, että vieläkin vaarallisempi patogeeni ilmaantuu, Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi YK:n tiedotteen mukaan.

Hän varoitti, ettei varautumista voi lykätä myöhemmäksi.

– Kun seuraava pandemia saapuu – ja se tulee saapumaan – niin meidän on pystyttävä vastaamaan tehokkaasti, kollektiivisesti ja oikeudenmukaisella tavalla, WHO:n pääjohtaja sanoi.

Koronaviruksen aiheuttamaan sairaukseen on kuollut WHO:n mukaan lähes seitsemän miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Tutkijat ovat yrittäneet ennakoida, mitkä patogeenit voisivat todennäköisimmin aiheuttaa uuden pandemian leviämiskykynsä vuoksi.

Näitä ovat muun muassa Ebola, Marburg-virus, MERS ja niin sanottu ”tauti X”. WHO tarkoittaa käsitteellä tautia, jonka aiheuttajaa ei ole vielä löydetty.

Asiantuntijoiden mukaan uusi pandemia voisi todennäköisimmin alkaa eläimissä kiertävästä taudinaiheuttajasta, joka siirtyisi mutaatioiden seurauksena ihmiseen.

– Ei ole liioittelua sanoa, että tauti X:n kaltainen tilanne on potentiaalisesti aivan nurkan takana, Johns Hopkinsin yliopiston tutkija Pranab Chatterjee sanoo National Post -lehdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)