Verkkouutiset

WHO:n asiantuntija: Koronavirusrokotetta ei ehkä riitä kaikille

Tuotantorajoitukset ja hamstraus saattavat vaikuttaa valmistuvan rokotteen riittävyyteen.

Optimististen arvioiden mukaan koronavirusrokote saattaisi olla valmis aikaisintaan 12–18 kuukauden kuluessa. Tutkijat kuitenkin varoittavat, että ei ole fyysisesti mahdollista valmistaa tarpeeksi rokotetta koko maailmalle. Varsinkin rikkaat valtiot saattavat hamstrata rokotetta omiin varastoihinsa, tiedelehti Nature uutisoi.

Rokotteen tuotantomahdollisuudet riippuvat siitä, mikä rokotevaihtoehto osoittautuu tutkimuksissa parhaimmaksi. Joidenkin tutkijoiden mukaan valtioiden ja yksityisten rahoittajien pitäisi tarjota rokotteen valmistajille rahoitusta, jotta tuotantoa voitaisiin tehostaa.

On myös muistettava, että koronavirusrokotteen valmistuksessa täytyy taata tuotantomahdollisuudet myös muille tarvittaville rokotteille. Kaikkea tuotantokapasiteettia ei siis voi käyttää yksistään COVID-19 -rokotteen valmistukseen.

– Jos miljardit ihmiset tarvitsevat koronavirusrokotetta ja rokotevalmistajat joutuvat samalla jatkamaan myös esimerkiksi influenssa-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteen valmistusta, tuotannosta saattaisi syntyä puutetta, tartuntatautien asiantuntija ja maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntija David Heymann sanoo.

WHO on ilmoittanut työstävänsä suunnitelmaa varmistaakseen rokotteiden riittävyyden.

– Pandemian aikana viimeinen asia jota haluamme on se, että rokotteisiin pääsevät lähes yksinomaan käsiksi vain maat, jotka niitä valmistavat, ekonomisti Mariana Mazzicato kommentoi.

Toimivaa rokotetta valmistetaan parhaillaan useita eri vaihtoehtoja. Vaikka paljon rokotetta tehtäisiin, ei vaikuta olevan mitään lakia, joka pakottaisi valtiot myymään sitä rajojensa ulkopuolelle. Esimerkiksi vuoden 2009 sikainfluenssapandemian aikana Australia oli yksi ensimmäisistä rokotteen valmistajista, mutta se ei heti suostunut myymään rokotetta muiden valtioiden käyttöön.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)