Signal, WhatsApp ja Telegram viestisovellukset kännykässä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

WhatsApp-huijaukset räjähtivät – ”Salatut viestit eivät suojaa rikoksilta”

Sosiaalisen median alustat ovat edelleen suurin verkkohuijausten lähde.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neopankki Revolutin kansainvälinen raportti paljastaa, että sosiaalisen median alustat ovat edelleen suurin verkkohuijausten lähde. Ne ovat osallisena 55 prosentissa kaikista huijauksista.

Vertailun vuoksi Googlen alustat olivat vastuussa vain 0,09 prosentista tapauksista, mikä osoittaa, että suuret teknologiayritykset voivat hallita huijauksia tehokkaasti.

Rikolliset ovat kuitenkin löytäneet myös salatut viestisovellukset, kuten WhatsAppin ja Telegramin.

Revolutin julkaisemasta Consumer Security and Financial Crime Report -raportista käy ilmi, että Revolutin paljastamista huijauksista 54 prosenttia tuli Metan alustojen kautta eli Facebookista, Instagramista ja WhatsAppista. Suomessa Metan kanavien kautta toteutettujen huijausten osuus oli kansainvälistä keskiarvoa vieläkin korkeampi 70 prosenttia.

Raportti osoittaa myös, että rikolliset käyttävät yhä enemmän salattuja viestisovelluksia, kuten WhatsAppia (21 %) ja Telegramia (18 %), huijatakseen uhrejaan. Myös suomalaisten kuluttajien kohdalla viestisovelluksia käytetään paljon huijauksien lähteenä.

Revolutin talousrikollisuuden torjunnasta vastaava johtaja Woody Malouf kertoo, että rikolliset siirtyvät yhä enemmän WhatsAppin ja Telegramin käyttöön.

– Facebook on silti edelleen heidän ensisijainen valintansa, ja se toimi alustana 28 prosentissa kaikista Revolutin analysoimista huijauksista.

– Toisaalta raporttimme näyttää, kuinka Googlella on kyky pitää huijarit loitolla. Tämä kertoo siitä, että ennaltaehkäisevillä toimilla voidaan poistaa huijausta mahdollistavaa sisältöä ja varmistaa rehellisten mainostajien luotettavuus, Malouf sanoo.

Suomi erottuu joukosta

Revolutin mukaan Suomessa esiintyy poikkeuksellisen paljon huijauksia WhatsAppissa. Kun kansainvälisesti WhatsAppin osuus 36 prosenttia huijauksista, Suomessa WhatsApp on huijauksen lähteenä jo lähes puolessa kaikista tapauksista. Esimerkiksi Ruotsissa WhatsAppin osuus huijauksista jää alle 30 prosenttiin.

Kansainvälisesti WhatsAppin ja Telegramin osuus kaikista raportoiduista huijauksista on nyt yhteensä jo 39 prosenttia. Telegramiin liittyvien tapausten määrä kasvoi vuoden 2024 toisella puoliskolla peräti 121 prosenttia, ja WhatsAppiin liittyvät huijaukset lisääntyivät 67 prosenttia.

– Salatut viestisovellukset eivät suojaa huijauksilta, vaikka kuluttajat saattavat näin luulla, Malouf muistuttaa.

Ostohuijaukset yleisin huijaustyyppi

Maailmanlaajuisesti ostotapahtumien yhteydessä tehdyt huijaukset ovat yleisin huijaustyyppi. Huolestuttava uusi ilmiö ovat nuoriin kohdistuvat lippuhuijaukset. Ikäryhmät 17–24 ja 25–34 muodostivat suurimman osan Revolutille ilmoitetuista tapauksista (36 % ja 38 %).

Revolutilta muistutetaan, että festivaalilippuja kannattaa ostaa vain virallisten myyntikanavien kautta ja aina kortilla, eikä tehdä tilisiirtoja.

– Kaikkien näiden lukujen takana on oikeita ihmisiä, todellisia menetyksiä ja merkittävää luottamuksen murentumista. Vaikka me ja muut rahoitusalan toimijat olemme toistuvasti vaatineet toimia, sosiaalisen median alustat epäonnistuvat toistuvasti huijausten torjumisessa, sanoo Malouf.

Hän perää ennaltaehkäisevää puuttumista eli tiukempia vahvistusprosesseja mainostajille ja sisällöntuottajille, tehokasta tekoälyyn perustuvaa valvontaa sekä saumatonta yhteistyötä rahoituslaitosten ja viranomaisten kanssa.

Vuonna 2024 Revolut esti potentiaalisia huijauksia asiakkailtaan yhteensä 700 miljoonan euron arvosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)