Verkkouutiset

Matkustajia saapui VR:n Allegro-junalla Pietarista Helsingin päärautatieasemalle maanantai-iltana 28. helmikuuta 2022. Allegro-junat tuovat tällä hetkellä Suomeen Venäjällä asuneita suomalaisia, mutta paljon myös venäläisiä. Junia kulkee päivittäin kaksi Helsingistä Pietariin ja saman verran sieltä Helsinkiin. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

VR lopettaa yhteydenpidon Venäjän rautateiden kanssa

Ukrainan passilla voi matkustaa Suomessa maksutta VR:n junissa.

VR Groupin toimitusjohtaja Lauri Sipponen informoi tiistaina Venäjän rautateiden RZD:n pääjohtaja Oleg Belozorovia VR Groupin päätöksestä pidättäytyä kaikesta muusta yhteydenpidosta kuin rajan ylittävän liikenteen edellyttämästä välttämättömästä kommunikaatiosta RZD:n kanssa.

Päätös johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja on voimassa toistaiseksi.

Matkustajaliikenne Allegro-junalla jatkuu viranomaisten pyynnöstä toistaiseksi, jotta VR Group voi huolehtia siitä, että suomalaiset pääsevät palaamaan kotiin. Myös ne venäläiset, jotka haluavat lähteä kotimaastaan, pääsevät näin matkustamaan pois Venäjältä.

Venäjän valtion voimassa olevan asetuksen mukaisesti Allegro-junassa voivat toistaiseksi matkustaa vain kyseisten maiden kansalaiset. Tämä perustuu VR:n mukaan pandemian aikaiseen käytäntöön, ja parhaillaan käydään neuvotteluita sen muuttamisesta koskemaan kaikkien EU- ja kolmansien maiden kansalaisia.

– VR Group haluaa osoittaa Ukrainalle ja ukrainalaisille vahvan tukensa tässä Venäjän hyökkäyksen aiheuttamassa järkyttävässä tilanteessa. Valtionyhtiönä haluamme huolehtia siitä, että kansalaisillamme on mahdollisuus palata kotiin Venäjältä sekä tarjota lähes ainoan väylän ulos niille venäläisille, jotka ovat lähdössä kotimaastaan. Lisäksi haluaisimme jatkossa tarjota myös muille EU- ja kolmannen maiden kansalaisille reitin pois Venäjältä, toteaa Sipponen.

Liikennöinti Venäjälle ja sieltä pois jatkuu, kunnes viranomaiset linjaavat toisin. Liikenteen jatkuminen on niin EU:n kuin Suomenkin hallituksen päätös. VR noudattaa valtionyhtiönä viranomaisten linjauksia.

Suomessa asuu myös Ukrainan kansalaisia, ja VR haluaa mahdollistaa niin heidän kuin mahdollisten pakolaisten kohtaamisen tässä tilanteessa. Ukrainan kansalaiset voivat huomisesta keskiviikosta alkaen matkustaa VR:n kaukoliikenteen ja VR:n omien lähiliikenteen junissa maksutta maaliskuun ajan näyttämällä passia junan konduktöörille.

VR Group valaisee Helsingin päärautatieaseman kellotornin Ukrainan lipun väreillä, ja aseman salkoon nostetaan myös Ukrainan lippu torstaista 3.3.2022 alkaen. Näin yhtiö haluaa osoittaa tukensa Ukrainalle sodan keskellä.

Uusimmat
MAINOS