Verkkouutiset

Voiko tämä Neuvostoliiton ex-vasallivaltio lepytellä Kim Jong-unin?

Tutkijan mukaan Mongolia pyrkii ottamaan suuremman roolin Korean niemimaan jännitteiden purkamisessa.

Mongolia on pyrkinyt omaksumaan alueellisen välittäjän roolin Koillis-Aasiassa ja tarjoutunut osallistumaan Korean niemimaan rauhanprosessiin, kirjoittaa ohjelmajohtaja Juni Kim Korea Economic Institute of America (KEI) -tutkimuslaitoksen blogissa.

– Sisämaavaltiolla on suhteellisen hyvät suhteet sekä Etelä- että Pohjois-Korean kanssa. Mongolia korostaa ystävällismielisten suhteiden olevan etu, joka voisi olla osa mahdollista ratkaisua Koreoiden välisten jännitteiden vähentämiseksi, Juni kertoo.

Kim Jong-unin johtaman Pohjois-Korean ydin- ja ohjuskokeet ovat rasittaneet Koreoiden suhteita ja aiheuttaneet huolta kansainvälisen yhteisön keskuudessa. Pohjois-Korea on uhkaillut Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja ydiniskuilla.

– Mongolia, joka on entinen Neuvostoliiton satelliittivaltio, oli järjestyksessä toinen maa, joka tunnusti vuonna 1948 perustetun Pohjois-Korean. Mongolia muuttui demokraattiseksi valtioksi vuonna 1990, mutta maa on säilyttänyt suhteet Pohjois-Koreaan. Maiden välisen sopimuksen perusteella Mongoliassa asuu tuhansia pohjoiskorealaisia, Juni kirjoittaa.

Mongoliaa kiinnostaa pääsy Pohjois-Korean satamiin, koska se on sisämaavaltio. Siten Mongolia ei olisi niin riippuvainen Kiinan ja Venäjän satamista.

– Mongolialla on hyvät suhteet myös Etelä-Koreaan varsinkin Mongolian demokratisoitumisen jälkeen.

Juni kertoo Mongolian ulkopolitiikan perustuvan vuoropuhelun ja neuvotteluiden edistämiseen alueellista turvallisuutta koskevissa teemoissa.

– Mongolian virkamiehet ovat pyrkineet omaksumaan suuremman roolin Korean niemimaan jännitteiden purkamisessa, Juni toteaa.

Mongoliassa pidetään presidentinvaalit 26. kesäkuuta.

– Vaalit saattavat muuttaa maan ulkopolitiikan suuntaa, mutta Mongolia todennäköisesti osallistuu jatkossakin toimiin rauhan edistämiseksi koko alueella ja Korean niemimaalla.

Uusimmat
MAINOS