Verkkouutiset

Venäjän Z-sotasymboli julkisivussa Moskovan keskustassa. LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova

”Vladimir Putinin selkeä virhe” – Asiantuntija varoittaa valtavista seurauksista

Ruotsalainen Venäjä-tuntija luokittelee Venäjän epäonnistuneeksi valtioksi.

Arvostettu ruotsalainen Venäjä-asiantuntija Anders Åslund toteaa hyökkäyssodan Ukrainassa tuoneen yllättäen esiin, miten valtavaa vahinkoa Venäjän nykyjohto on maalleen tehnyt.

– Väittäisin, että [presidentti Vladimir] Putin on tehnyt Venäjästä epäonnistuneen valtion. Tällä tulee olemaan valtavia seurauksia, taloustieteilijä ja tietokirjailija Åslund sanoo Twitterissä julkaisemassaan arviossa.

Asiantuntija pitää Moskovan selkeimpänä virheenä sitä, että se on kokemassa sotilaallisen tappion Ukrainassa.

– Venäjä ei ole enää edes alueellinen mahti. Ukraina on tuhonnut 50 Ukrainaan jyvitetyistä 120 pataljoonan taisteluosastosta ja Venäjällä on niitä kokonaisuudessaan vain 170. Ukraina on vähällä päihittää Venäjän, Anders Åslund kirjoittaa.

Venäjän joukkojen Ukrainassa kokemat tappiot ovat olleet luotettavien tietojen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella suuria.

Arviot kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi Venäjän asevoimien tuntija, CNA-ajatushautomon ohjelmajohtaja Michael Kofman laski hiljattain Ukrainan tuhonneen noin 30 Venäjän pataljoonan taisteluosastoa.

Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen entisen komentajan, kenraaliluutnantti (evp.) Mark Hertlingin arviot ovat taas lähempänä Åslundin lukuja.

– Venäjän joukot ovat kärsineet käsittämättömiä tappioita. Joidenkin arvioiden mukaan 10–15 prosenttia etulinjan taisteluyksiköistä on menetetty. Minä arvioin tappioiden olevan lähempänä 30–50 prosenttia, Hertling totesi.

Pako Orwellin maailmaan

Anders Åslund sanoo ”Vladimir Putinin epäonnistumisen” käyvän yhä vakavammaksi sen takia, millaiseksi Venäjä on hänen valtakaudellaan luotu. Åslund luonnehtii nyky-Venäjää valtioksi, joka elää sotia varten ja on kykenemätön noudattamaan kansainvälistä lakia ja sopimuksia.

– Putin ei myöskään ole kykenevä hallitsemaan. Hän on rakentanut autoritäärisen kleptokratian, jossa ainoa hyvin sujuva asia on kapeaa eliittiä hyödyttävä varastaminen.

Anders Åslund jatkaa, että Kreml suo kansalle demokratian ja oikeusvaltion sijasta vain sortoa.

Talouspuoli ei Åslundin mukaan ole kiinnostanut presidenttiä lisäksi lainkaan. Hän huomauttaa, ettei Venäjän talous ole kasvanut sitten vuoden 2014 ja toteaa tämän johtaneen kurjuuteen.

Åslund kutsuukin valheita ja propagandaa Vladimir Putinin ”ainoaksi pakotieksi”, ja toteaa Venäjän johtajan luovan todellisuutta, joka muistuttaa George Orwelliin klassikkoromaania 1984.

– Hän on rakentanut pinnallisen putinismin ideologian, eli Venäjä on periaatteessa suuri ja sen on piestävä muut voimalla. [Benito] Mussolinin fasismi näyttää syvälliseltä tähän verrattuna.

Anders Åslund kysyy kirjoituksessaan, mitä lännen pitäisi tehdä ”tämän vaarallisen katastrofin edessä”.

– Kohdelkaa Putinia ja hänen Venäjäänsä [Adolf] Hitlerin Saksana vuodelta 1941. Älkää puhuko hänelle. Uhkailkaa häntä ja päihittäkää hänet. Putinin kaltaiset umpikujassa olevat eivät toimi rationaalisesti vaan fanaattisesti ja epätoivoisesti, hän sanoo.

Venäjän pelotteluun ydinaseista ei Åslundin mukaan pidä alistua. Hänestä Kremliä olisi pikemminkin muistutettava siitä, että aseita on lännelläkin.

Anders Åslund toteaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin olleen oikeassa silloin, kun hän totesi Puolan Varsovassa, ettei Vladimir Putin voi pysyä vallassa.

– Tämän on oltava lännen politiikan tavoite. Kysymys kuuluu, kuinka paljon meidän pitäisi panna likoon saavuttaaksemme tämän maailmanrauhalle niin tarpeellisen päämäärän.

Uusimmat
MAINOS