LNG-aluksen sisätiloja. Wiki Commons CC0 Thinfourth

Vladimir Putinille esitelty Venäjän uusi LNG-projekti on pysähtynyt

Tuotantolaitoksen piti osoittaa maan kyky oman teknologian kehittämisessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Novatekin Arktinen nesteytetyn maakaasun projekti ”Arktik SPG-2” on käytännössä lakannut pakotteiden ansiosta. Venäjän propaganda käytti tätä LNG-kaasuprojektia osoittaakseen maan pystyvän kehittämään omaa teknologiaansa kaasun nesteyttämiseksi.

Arktik SPG-2 -projektin oli määrä valmistaa kolme nesteytetyn kaasun tuotantolaitosta. Wall Street Journalin mukaan nestekaasun tuotanto joulukuussa 2023 valmistuneessa ensimmäisessä tuotantolaitoksessa on pysähtynyt, ja tällä hetkellä se pääasiassa kierrättää jo tuotettua kaasua. Joulukuun lopussa Venäjän varapääministeri Aleksander Novak lupasi, että laitoksen LNG:n vienti alkaisi vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

Novatek ei voinut aloittaa kaasun vientiä, koska ulkomaiset yritykset kieltäytyivät pakotteiden takia toimittamasta Venäjälle Jäämerellä toimimaan kykeneviä aluksia LNG-kaasun kuljettamiseksi. Eteläkorealaisen Hanwha Ocean perui kaksi kolmesta tilatusta aluksesta ja japanilainen Mitsui OSK Lines kieltäytyi toimittamasta kolmea vuokrattua alusta.

Venäjä yritti rakentaa aluksia itse Tyynenmeren rannikon telakallaan, mutta rakentajat eivät WSJ:n mukaan onnistuneet löytämään kaasun kuljetukseen soveltuvia kalvoja aluksen säiliöihin. Niitä tuottaa pääasiassa ranskalainen Gaztransport&Technigaz, joka on lopettanut toimintansa Venäjällä.

Pakotteiden takia myös tuotantolaitoksen ylläpito on vaikeaa laitteiden vaikean saatavuuden takia, kertoo WSJ:n lähde, konsulttiyritys Rystad Energy.

Yhdysvallat on viime syyskuusta alkaen määrännyt neljä pakotekierrosta Venäjän LNG-tuotantoa vastaan. Ne kohdistettiin Arktik SPG-2 -operaattori Novatekin lisäksi kaasun kuljetusta suunnitelleisiin laivausyrityksiin sekä tuotantolaitoksen toisen vaiheen kanssa työskenteleviin yrityksiin.

Yhdysvallat pystyy vielä lisäämään painetta, koska Venäjällä ei ole hallitsevaa asemaa LNG-markkinoilla. Se tarkoittaa, että pakotteiden vaikutus ei ole niin huomattava kuin öljyn osalta. Yhdysvalloista tuli viime vuonna maailman suurin LNG:n toimittaja. Tänä vuonna Qatarin LNG-tuotanto on laajentumassa merkittävästi.

Vielä viime kesänä, kun Vladimir Putin kävi lähettämässä Arktik SPG-2:n ensimmäisen aluksen Koillisväylälle, Rossija 1 -kanava raportoi, miten Venäjän öljy- ja kaasuteollisuus on tehnyt teknologisen läpimurron, joka vähitellen vapauttaa sen aiemmasta riippuvuudesta ulkomaisesta teknologiasta maakaasun nesteyttämisessä.

– Se pystyy tuottamaan yhtä paljon kaasua kuin suurin asiakkaamme Saksa enimmillään osti meiltä, mutta nyt kauppa ei ole sidottu putkeen eikä epäluotettavaan ostajaan, joka lopettaa pitkäaikaisen yhteistyön yhdellä klikkauksella Washingtonista, hehkutti tv-kanavan juontaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)