Verkkouutiset

Kreml Moskovassa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

”Vladimir Putin voi olla vallassa vielä 22 vuotta”

Venäjän entinen ulkoministeri sanoo, että länsimaiden ei tule näyttää heikkoutta, vaan pitää kiinni vapaan maailman säilyttämisestä.

Yksi Boris Jeltsinin ajan Venäjän keskeisistä vaikuttajista, maan ulkoministerinä vuosina 1990-1996 toiminut Andrei Kozyrev ei vähättele Vladimir Putinin järjestelmän selviämismahdollisuuksia.

– Putin saattaa hallita seuraavat 22 vuotta tai aseman saattaa ottaa joku hänen apulaisistaan. Järjestelmä voi selvitä vuosikymmeniä pakotteiden alla. Se on antidemokraattinen, lännenvastainen ja imperiumipyrkimykset saattavat jatkua.

Heikkous vain yllyttää Venäjän nykyjohtoa.

– Lännen osoittamat heikkouden ja pelon merkit ainoastaan lisäävät ydinsodan riskiä. Puolivillainen ”realistinen” ”loukkaamaton” vastaus Kremlille ainoastaan heikentää pelotteen uskottavuutta.

– Lännen tulisi keskittyä 1) auttamaan Ukrainaa voittamaan ja 2) estämään Venäjää kaikkialla maailmassa.

Kozyrev huomauttaa, ettei vallanvaihto Venäjällä ei ole kenenkään kontrollissa tai ennustettavissa. Se ei ole myöskään lännen päätettävissä.

– Se on Venäjän kansan päätettävissä. Sen sijaan Lännen tulisi keskittyä toisen maailmansodan jälkeen luomansa maailmanjärjestyksen säilyttämiseen. Jos tässä epäonnistutaan, on koko vapaa maailma käännetty ylösalaisin.

Hän korostaa, että ”Lännen tulee auttaa Ukrainaa vapauttamaan kaikki alueensa”,

– Tämän tuloksena tulee osittain ulkoisesti pelastettua maailmanjärjestys, jota pitää pitää yllä kaikin keinoin. Geopolitiikassa ei ole ilmaisia lounaita. Vaikka Ukraina jopa voittaisi, Lännen tulee pitää pakotteet voimassa. Muuten Kreml järjestäytyy ja iskee uudelleen, sotilaallisesti tai muulla tavoin.

Lisäksi hän huomauttaa Yhdysvaltain puolustusministeri LLoyd Austinin ”periaatteen Venäjän aggressiivisen toimintamahdollisuuden heikentämisestä on yleisesti ottaen oikea”.

– Toisaalta Kremlin hallinto saattaa kaatua ”yhdessä yössä” kuten neuvostojärjestelmä 1990-luvun alussa. Demokraattinen hallitus, kuten se, jossa minä palvelin, tulee lopulta palaamaan.

Uusimmat
MAINOS